„DIVLJA“ STRANA ČUDESNOG IRANA: 7 prirodnih čuda koje vrijedi posjetiti

14.06.2017. u 00:11

REPORTAŽA

Pođimo na put očaravajućim predjelima Irana i otkrijmo neobične geološke formacije, nekada najveće slano jezero i još najmanje 5 razloga da posjetite ovu azijsku zemlju.

FOTO: (Shutterstock)

Iran - dom jedne od najstarijih civilizacija na Zemlji gdje džamije tirkiznih kupola, blistave palate i grobnice pjesnika otkrivaju misterije. Ipak, u ovoj zemlji ćete naći divlju stranu Irana, zadivljujuće geološke formacije, prašume i obrasle spomenike.

1. Badab-E Surt

Ova zapanjujuća panorama travertinskih terasa koje sjeku planine nalazi se u sjevernoj iranskoj provinciji Mazandaran. Stepenaste, krečnjačke formacije su se formirale hiljadama godina proticanjem i hlađenjem vode iz dva mineralna termalna izvora.

Izražajnost Badab-e Surtu daje visoka koncentracija sedimenata oksida gvožđa koji mu daju jedinstvenu boju.

2. Queshm

Drevni hramovi, monumentalne tvrđave, Bandari sela na stenovitim obalama ostrva Qeshm šapuću prošlost ovog ostrva. Značaj ostrva, najvećeg u Persijskom zalivu, potiče još iz preislamske ere, kad je bilo strateški trgovinski i navigacioni centar,a samim tim i česta meta uljeza. Ostrvo je također dom slanih pećina, koralnih grebena, kornjača, šuma Hara i mangrova.

3. Jezero Urmija

Smješteno na iranskoj teritoriji između istočnog i zapadnog Azerbejdžana, jezero Urmija je nekada bilo najveće slano jezero na Srednjem istoku. Međutim, u periodu od 45 godina jezero se skoro potpuno isušilo i zadržalo 10 odsto svoje prvobitne veličine.

4. Planina Damavand

Na šezdesetak kilometara sjeveroistočno od Teherana se nalazi planina Damavand koja sa svojih 5.671 metara predstavlja najviši vrh na Srednjem istoku. Smještena je u planinskom vijencu Alborz i predstavlja uspavani vulkan star 1.8 miliona godina koji je vremenom postao stvar legende.

5. Vodopad Margun

Značenje imena ovog vodopada na persijskom znači kao zmija, na šta podsjećaju i mlazovi vode. Ovo područje je i dom nekoliko biljnih zajednica i divljeg života, uključujući medvjede, hijene,divlje svinje i orlove.

6. Turkmen Sahra

Turkmen Sahra predstavlja regiju u provinciji Golestan koja se odlikuje beskrajnim prizorima kotrljajućih zelenih brda naseljenih Turkmenima. Najznačajniji pejzaži u ovom predjelu predstavljaju groblje Kalid Nabi (poznato po stotinama misterioznih grobnica u obliku ljudskih genitalija) i Gonbad-e Qabus, kula iz XI vijeka koja se nalazi na Uneskovoj listi svjetskog kulturnog nasljeđa.

7. Dašt-e Lut

Ova pustinja u jugoistočnom Iranu predstavlja pravo umjetničko djelo. Između juna i oktobra, suptropske bure stvaraju eolske forme: valovite grebene uslijed eolske erozije, a isti ovaj fenomen se javlja i na Marsu. Prošle godine, Dašt-e Lut je postao prvo mjesto u Iranu upisano u Uneskovu listu svjetskog kulturnog nasljeđa. Prema Nasi, ovo je i jedno od najtoplijih mjesta.


(TBT, NG)