VANREDNI IZBORI NA KOSOVU, PRVI REZULTATI: Haradinaj novi premijer

12.06.2017. u 15:42

POLITIKA

Mediji javljaju da je na drugom mjestu je pokret Samoopredjeljenje, koji je prema ovom istraživanju dobio 30 odsto glasova, dok je na trećem mjestu koalicija Demokratskog saveza Kosova, Alijanse novo Kosovo i Incijative Alternative sa 27 odsto glasova

FOTO: (Tanjug-AP Photo/Visar Kryeziu)

Prema preliminarnim rezultatima na vanrednim izborima na Kosovu najviše glasova, 40 odsto, osvojila je koalicija Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Inicijative za Kosovo i deset manjih partija, čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj.

Ove rezultate predstavila televizija Klan Kosova.

Mediji javljaju da je na drugom mjestu je pokret Samoopredjeljenje, koji je prema ovom istraživanju dobio 30 odsto glasova, dok je na trećem mjestu koalicija Demokratskog saveza Kosova, Alijanse novo Kosovo i Incijative Alternative sa 27 odsto glasova.

Haradinaj je nakon objavljivanja rezultata izlazne ankete, izjavio da će nova vlada biti formirana na vrijeme. On je rekao novinarima je da podaci koje ima koalicija pokazuju da je pobjeda još ubjedljivija od rezultata koje je pokazala izlazna anketa televizije Klan Kosova.

"Kosovo je položilo ispit. Čestitam na izborima, Kosovo", rekao je Haradinaj ocjenjujući da su ovi izbori najbolji ikada održani na Kosovu.

S druge strane, lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa je optužio televiziju Klan Kosova da je izvršilac volje "klana mraka " i ocijenio da su izlazne ankete te televizije "neistinite, naručene" i da za cilj imaju "da utiču na rezultate prije nego što prve rezultate proglasi Centralna izborna komisija".

Potpredsjednik pokreta Samoopredjeljenje Dardan Sejdiu je komentarišući rezultate izlaznih anketa, rekao da prvi rezultati sa terena govore o velikom povjerenje koje je dobilo Samoopredjeljenje. "Samoopredjeljenje je prvi subjekat. Podaci sa terena pokazuju da imamo negdje oko 33 odsto i da imamo dvostruko veću podršku", kazao je Sejdiu.

Direktor televizije Klan Kosova Baton Hadžiu ocijenio je da izlazna anketa pokazuju da je došlo do velikih promjena, pošto je pokret Samoopredjeljenje, kao samostalna stranka, bez koalicionih partnera uspio da obezbijedi najbolji mogući rezultat.

Rukovodilac ekipe koja je sprovela izlaznu anketu, Škelzen Malići, rekao je da je to istraživanje urađeno na uzorku od 2.500 birača. Moguća statistička greška kod ovakvog načina procjene rezultata je, prema riječima Malićija, do 1,5 odsto.

Biračka mjesta na Kosovu zatvorena su u 19 časova, a glasanje je proteklo bez incidenata. Na izborima je glasalo 41,40 odsto birača, odnosno njih 758.941, objavljeno je na siteu Centralne izborne komisije Kosova.

Biračka mjesta otvorena su u sedam sati, a prema podacima Centralne izborne komisije Kosova moglo je da glasa oko 1,8 miliona građana upisanih u birački spisak. Prema riječima srpskog predstavnika u CIK, Nenada Rikala, pravo glasa ima oko 100.000 Srba.

Priliku da prvi put izađe na izbore imalo je 118.448 novih glasača koji su od prethodnih izbora 2014. godine postali punoljetni i stekli pravo glasa. CIK je akreditovao 4.887 domaćih i međunarodnih posmatrača i predstavnika političkih stranaka koje učestvuju na izborima.

Policija Kosova je posebnom uredbom utvrdila mjere za obezbjeđivanje mira i sigurnosti svih građana, kao i održavanja javnog reda i mira prije, tokom i poslije glasanja. Državno tužilaštvo Kosova je saopštilo da će biti dežurno više od 100 tužilaca koji će reagovati na eventualne prijave policije ili s glasačkih mjesta.

Za razliku od izbornog dana, u toku predizborne kampanje bilo je nekoliko incidenata na sjeveru Kosova. Ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije su u petak izrazili zabrinutost zbog pritisaka na Srbe tokom kampanje da glasaju za određene kandidate.

Na biračkom mjestu u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici glasao je zamjenik direktora Kancelarije za KiM Ljubomir Marić, a svoju podršku glasačima dao je i direktor Kancelarije Marko Đurić, koji je jutros u Kosovskoj Mitrovici.

On je u izjavi za RTS rekao da je ovo još jedan od sudbinskih dana za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

"Srpska lista na ovim izborima predstavlja oličenje jedinstva države Srbije i srpskog naroda na KiM i jedino Srpska lista može da garantuje očuvanje te pupčane vrpce između našeg naroda i institucija na KiM i države Srbije", rekao je Đurić.

Prema njegovim riječima, "druge (srpske) liste na ovim izborima vodile bi presijecanju svih organskih veza koje postoje i sprovođenju separatističke politike".

"Zato je važno da građani u što većem broju izađu na birališta, jer samo većim odzivom garantujemo očuvanje institucija Srbije na ovom području, garantujemo sprječavanje formiranja tzv. vojske Kosova i jedino Srpska lista može i hoće to da obezbijedi", rekao je Đurić .

Direktor Kancelarije za KiM je ocijenio da je nedopustivo da međunarodna zajednica šuti na sve prijetnje albanskih političara da Srba na KiM ne treba da bude i da niko ne treba da se vrati.

"O svim pritiscima koji se ovdje sprovode, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorit će u Generalnoj skupštini UN i na svim drugim mjestima, to mora da se čuje i da bude zaustavljeno", rekao je Đurić.

On je podsjetio da su mnogo puta vlasti u Prištini pokušavale da ga spriječe da dođe na Kosovo i da u tome nisu uspjeli.

"Ja sam ovdje u Kosovskoj Mitrovici, Ramuša Haradinaja nema. Ovdje živi srpski narod i tako će biti", rekao je Đurić.

Pored Srpske liste, na glasačkom listiću bit će i Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića, Partija kosovskih Srba koju je nedavno osnovao bivši šef Srpske liste Aleksandar Jablanović, Progresivna demokratska stranka Nenada Rašića, Srpski patriotski savez, dok je Napredna snaga Kosova koja je kao šesta bila prijavljena CIK, odustala od izbora, da se glasovi Srba ne bi rasipali.

Na izborima će se srpski kandidati za poslanike na pet lista boriti za 10 od 120 mesta u Skupštini Kosova.

Vlada i predsjednik Srbije podržavaju isključivo Srpsku listu, jer će, kako su ocijenili, ljudi okupljeni oko nje jedini štiti interese Srba i Srbije nakon izbora. Srpska lista zalagat će se za očuvanje srpskih institucija na Kosovu, neće dozvoliti da se formira Vojska Kosova, boriće se za formiranje Zajednice srpskih opština, i za očuvanje ugroženih prava Srba.

Članica Predsjedništva Srpske napredne stranke i potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović saopštila je ove nedjelje da je od ogromne važnosti da na izborima na Kosovu Srbi budu jedinstveni.

Mihajlović je rekla da treba da se izaberu oni koji će uz pomoć Beograda, a ne vlasti u Prištini, na najbolji način štititi njihove interese, a po njeno mišljenju to je glas za Srpsku listu.

"Koga će Albanci izabrati, da li žele da ih vodi ratni zločinac Ramuš Haradinaj, trgovac organima Hašim Tači ili neki treći pripadnik terorističke OVK, to je njihova slika. Ali to će biti slika i onih čiju podršku uživaju. Srbe na Kosovu nikad neće predstavljati zločinci i kriminalci", navela je Mihajlović.

Albanska politička scena na Kosovu podijeljena je u dva bloka - jedan čine partije koje su, kako su izvjestili prištinski mediji u kampanji, proizišle iz "ratnog krila" i koji čini koalicije Demokratske partije Kosova (DPK), Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Inicijativa za Kosovo (IK) i devet manjih partija, dok drugi blok ili koaliciju "mira" čine Demokratski savez Kosova (DSK), Alijansa za novo Kosovo (ANK) i inicijativa "Alternativa".

Kandidat za premijera prvog bloka je Ramuš Haradinaj, a drugog Avdulah Hoti. Samostalno će na izbore izaći ultraradikalni desno orijentisani pokret Samoopredjeljenje, a njihov kandidat za premijera je Aljbin Kurti, osnivač tog pokreta.

Najznačajniji politički subjekat kosovskih Srba je Srpska lista, koja ima podršku Vlade Srbije.

Političke stranke i koalicije koje učestvuju na izborima, tokom predizborne kampanje predstavile su političke programe uglavnom zasnovane na ekonomskim temama.

Teme programa su i tri "velika pitanja", koja su bila povod za izglasavanje nepovjerenja Vladi na čijem čelu je bio Isa Mustafa - pitanje demarkacije granice s Crnom Gorom, formiranja Zajednice srpskih opština, kao i transformacija Bezbjednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova.

Predsjednik Kosova Hašim Tači je u subotu pozvao građane da izađu na izbore i zahvalio Centralnoj izbornoj komisiji Kosova (CIK), Policiji Kosova, OEBS-u, medijima, civilnom društvu i međunarodnim posmatračima i predstavnicima ambasada koji su angažovane u izbornom procesu.

Kako je saopštio njegov kabinet, Tači se u petak sastao s predstavnicima zemalja "Velike petorke" - SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije, i sa šeficom kancelarije EU. Rekao im je da je siguran da će izbori proteći dobro, međutim, "ostaje zabrinutost zbog zastrašivanja i prijetnji" "eksponenata države Srbije" srpskim građanima na Kosovu.

Predsjednik Kosova je ranije ocijenio da će Kosovo poslije izbora imati "prozapadnu, multietničku i stabilnu Vladu koja će nastaviti sa reformama u svim sektorima" nezavisno od toga ko će pobijediti.

Politički analitičar Beljulj Bećaj je ocijenio da je tokom predizborne kampanje najveća koalicija u kojoj su Demokratska partija Kosova (DPK), Alijansa za budućnost Kosova, Incijativa za Kosovo i desetak manjih stranaka, isticala svoje potencijale u odnosu na, kako su govorili, "neodlučnost i nespremnost" vođa koalicije u kojoj su Demokratski savez Kosova (DSK), Alijansa novo Kosovo (ANK) i Alternativa, dok su Pokret Samoopredjeljenje optuživali za nepriznavanje simbola Kosova. Bećaj smatra da koalicija DSK, ANK i Alternativa kao glavnog krivca za neuspjehe Kosova smatra DPK, dok je Samoopredjelenje kampanju zasnovalo na čvrstini svojih stavova.

Predsjednik Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji izjavio je ove nedjelje da će poslije današnjih izbora doći do ujedinjenja sjevernog i južnog dijela Kosovske Mitrovice, dok je kandidat za premijera koalicije okupljene oko DSK, Ramuš Haradinaj izjavio je da će se "nakon pobjede na izborima" zalagati za ekonomski razvoj, vladavinu prava i uključivanje SAD u dijalog sa Srbijom.


(TBT, Agencije)