MAJSTOR KOJI NIKAD NIJE KROČIO NA STRUNJAČU: Predsjednik Egipta dobio počasni crni pojas u taekwondou

12.06.2017. u 02:42

SVIJET

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al Sisi dobio je počasni crni pojas u taekwondou iako nikada nije kročio na strunjaču


FOTO: (Reuters)

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al Sisi, koji ima 62 godine i nikada se nije nadmetao ni u jednoj borilačkoj vještini, dobit će crni pojas u taekwondou - najviši rang korejske borilačke vještine.

Ahmad al Foli, predsjednik Afričkog taekwondo saveza i potpredsjednik Međunarodne taekwondo unije, koji je igrom slučaja također iz Egipta, objavio je ovu vijest u ponedjeljak ali je ona zbog svih dešavanja u Zaljevu, pala u drugi plan.

Foli je na konferenciji za štampu na Svjetskom takmičenju kadeta u taekwondou (koje će se održati u ljetovalištu Sharm el Sheik) rekao da će Sisi, pored crnog pojasa, dobiti i počasni "Afrički pojas". On je istakao da se ovo počasno priznanje daje samo šefovima država "koji igraju važnu ulogu u podršci sporta i mladih ljudi".

Nakon što je 2013. godine izveo puč protiv prvog na slobodnim izborima izabranog egipatskog predsjednika, Sisijev režim je u zatvor poslao hiljade mladih islamista i aktivista ljevičara, a hiljade njih je i ubijeno. Sportisti su takođe pretrpjeli hronično zanemarivanje i nedovoljno finansiranje od strane države.
U maju 2017. je mladi hrvač koji je radio u kebab restoranu da bi sastavio kraj sa krajem osvojio zlatnu medalju za Bugarsku zato što egipatske vlasti nisu htjele platiti liječenje njegove povrede. Također, jedan kung fu borac dobio je doživotnu zabranu da se takmiči nakon što je organizirao protest protiv Sisija.
Egipatski predsjednik će, nakon Baracka Obame, Vladimira Putina (koji zapravo jeste majstor džudoa), Ban Ki Moona i pape Franje, postati peta osoba koja je dobila počasni crni pojas.

Podsjećanja radi, donedavni predsjednik Srbije Tomislav Nikolić dobio je 2013. godine crni pojas i titulu džudo majstora koju mu je dodijelio Džudo savez Bosne i Hercegovine.
Tomislav Nikolić je tada rekao da će mu to olakšati razgovore sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije, jer nije više jedini predsjednik države sa crnim pojasom. Također je dodao da bi volio stići Putina u majstorskim danima.

(TBT, Newsweek.rs)