NEĆE BRAĆI U KATARU OKRENUTI LEĐA! Erdogan: Nema pobjednika u svađi među braćom

12.06.2017. u 02:41

GLOBAL

„Nisam se uvjerio da Katar pruža podršku terorizmu“, poručuje turski predsjednik


FOTO: (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u vezi s krizom između zaljevskih arapskih zemalja i Katara istakao da nije ispravno izazivati nove napetosti u regiji.

"Sa žalošću moram kazati da su povećane tenzije među bratskim zemljama u Zaljevu posljednjih dana umanjile radost ramazana svim muslimanima. Pogrešno je da se sada pojavio i novi problem u momentima kada se islamski svijet ionako suočava s mnogim problemima i poteškoćama. Nikako nije ispravno da u ovoj regiji, kada se umiješaju prljavi računi, energiju trošimo na vlastite unutrašnje probleme te da tako trošimo naše oskudne resurse", kazao je turski predsjednik.

On je poručio "braći u Zaljevu, liderima i narodu Zaljeva, da nema pobjednika u svađi među braćom, klevetama se ne može nigdje stići. Strana koja će pobijediti u ovoj svađi jesu oni koji se hrane nestabilnošću, tenzijama, krvlju i suzama naše regije".

Erdogan je istakao da do danas nije vidio da Katar podržava terorizam, prenosi agencija Anadolija.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat objavili su u četvrtak listu 59 ljudi i 12 grupa, navodeći da imaju veze s Katarom i terorizmom.

"Svaki dan pojavi se neka nova vijest... Udruženja i fondacije koje u Kataru pružaju različite usluge proglašavaju se terorističkim organizacijama. Ne može to tako. Meni su poznate neke od tih fondacija. Znam za njih. Ja do danas nisam vidio da Katar pruža podršku terorizmu", poručio je Erdogan.

Erdogan je istakao da Turska neće, kako je rekao, braći u Kataru okrenuti leđa.

"Šta se to odjednom desilo sa zemljama Zaljeva, koje su sve do posljednje dvije sedmice imale dobre odnose, pa sada prijatelji braću u Zaljevu proglašavaju terorističkom zemljom? Nemoguće je shvatiti šta se događa. Izvinite, ali mi nećemo braći u Kataru okrenuti leđa i ostaviti ih na cjedilu. Nastavit ćemo s podrškom u okviru naše odgovornosti na putu pravde. Kod nas ima jedna izreka: 'Ne dozvoli da zbog tebe mučenik uzdahne, to će ti se sigurno vratiti'", rekao je Erdogan.


(TBT, Al Jazeera)