NJEMU SUNCE SIJA TAMO GDJE JE KALESIJA: Samo je mazohstički mentalitet B.I. mogao zaustaviti gradnju Bloka 7 u Tuzli

10.06.2017. u 16:59

BUSINESS

Teško je shvatiti koji su razlozi zbog kojih dokumenti koji su završili sve tehničke faze stoje u ladicama Vlade FBiH i zbog čega se ne pokreće izgradnja Bloka 7 u Tuzli kada je već sve privedeno kraju


FOTO: Izetbegović, Kukić (Kalesija.com)

Teško je shvatiti koji su razlozi zbog kojih dokumenti koji su završili sve tehničke faze stoje u ladicama Vlade FBiH i zbog čega se ne pokreće izgradnja Bloka 7 u Tuzli kada je već sve privedeno kraju. Naravno, to je teško razumjeti ukoliko se ne analizira lider SDA Bakir Izetbegović i njegov mazohisički mentalitet. On je ovisnik o ponižavanju! Prvo mu je to godinama radio Sulejman Tihić, a potom prijetelji pa i supruga. U toj fazi, nije bilo štete za državu, a pošto zalazi u sferu privatne intime,  ne bi bilo uljudno ulaziti u analizu ponašanja na toj osnovi. Ali, dolaskom na mjesto predsjednika SDA, a još više dolaskom u Predsjedništvo BiH takav mentalitet postaje opasan po širu društvenu zajednicu. Da podsjetimo, pored ponižavanja i fizičkog mučenja, jedna od definicija kaže da je mazohist osoba koja uprkos svijesti da postoje bolji izbori, bira lošije, ćime sebi čini medvjeđu uslugu i radi protiv sebe samoga, a u ovom slučaju i protiv države BiH.

Nekom drugom prilikom možemo govoriti da je takav mentalitet omogućio porodičnom klanu Čampara da izgrade nepotistički vilajet u pravosuđu i policiji. Omogućio je I pajdašima Zukića i Sarajlića da stvore svoju feuadlane posjede itd. Sve su to teme za ozbiljnu ekspertizu psihopatolške naravi.

Pored pravosudnog sistema, poslovnih veza, zdravstva, B.I. sa svojim mazohističkim mentalitetom i energetski sektor predaje onima koji će zadovoljiti njegovu potrebu za ponižavanjem.

Ovoga puta, na redu je Mirsad Kukić.

On je kao dugogodišnji vladar Banovića veoma pronicljivo prepoznao mentalitet Izetbegovića što je vješto iskoristio kako bi svoj, po svim stručnim parametrima, nemogući projekat izgradnje termobloka u Banovićima „svezao“ za izgradnju „Bloka 7“ u Tuzli.

Ova dva projekta ni u jednoj stavci se ne mogu porediti, niti stavljati u isti rang, ali je to „isposlovao“ Kukić koristeći se mentalitetom Izetbegovića koji uvijek traži poziciju gdje najbolje uživa, a to je potlačeni odnos.

Sva dokumentacija za izgradnju Bloka 7 u Tuzli od januara ove godine stoji u Vladi FBiH gdje se čeka dozvola Izetbegovića kako bi se dalo odobrenje za njegovu izgradnju. Sve procedure su završene, revizije završene i samo je potrebno odobrenje Vlade i Parlamenta kako bi izgradnja krenula. Međutim, Izetbegović je izdao upute premijeru Novaliću da sve zaustavi i sačeka dokumentaciju termobloka Banovići kako bi ih zajedno pokrenuli. Problem je što bi to moglo potrajati i jedo desetljeće.

EP je u potpunosti završila procedure koje su bile u njenoj nadležnosti. Kompletna dokumentacija za popunjenim zahtjevom upućena je 11.01 Vladi FBiH, tačnije Ministarstvu finansija na odobrenje garancije. Normalna procedura traje do 60 dana. Sva dokumenta dostavljena Vladi su prošla potrebne procedure i revizije, a pokazuju isplativost bloka i njegov pozitivan novčani tok u svim godinama eksploatacije. Niti jedan projekat, pa tako ni projekat termobloka u Banovićima, nema ni približno razrađenu dokumentaciju kao što je to dokumentacija za blok 7 i zaostatak u razradi se mjeri najmanje jednom decenijom. Blok 7 je zamjenski blok za postojeće blokove, sa pogonskim ugljem lignitom iz Krekinih rudnika. Njegovom neizgradnjom za 5-10 godina biće ugašeni svi blokovi TE Tuzla prema Nacionalnom planu za redukciju emisija, ali i zbog njihove starosti, dotrajalosti i neisplativosti ulaganja. Nakon toga više nema potrebe za lignitnim ugljem u TE Tuzla, te zaključno s tim doći će do prestanka potrebe za rudnikom Kreka čime će cijeli rudarski kraj biti uništen. U tom periodu, jedino bi u funkciji ostao Blok 6 koji troši mrki ugalj iz Rudnika Banovići. Grijanje Tuzle i Lukavca, ali i planirano grijanje Živinica, takođe, neće biti moguće. Za Blok 7 je izabran izvođač radova, zatvorena finansijska konstrukcija, osiguran plasman električne energije iz novog bloka, dovoljne količine uglja za rad bloka.

Sa druge strane, tehnološko rješenje termoelektrane u Banovićima ne zadovoljava ni ekološke ni proizvodne zahtjeve Evropskih direktiva, nema dovoljno vode za ovakav blok, nema osiguranog kupca za proizvedenu električnu energiju. Kupac je i najveća prepreka, te Kukić preko B.I. vrši pritisak na Elektroprivredu da potpiše ugovor o kupovini električne energije od Banovića po fiksnoj cijeni što je protivno zdravoj pameti, ali budućnost Elektroprivrede nije briga Mirsada Kukića, pa tako ni B.I. nego samo Banovići i tiranija nad tamošnjim stanovništvom, a sve s ciljem ponovne pobjede SDA. Sa novim, na ovaj način pribavljenim, milionima koja su „u rukama“ Kukića, ostala područja nisu bitna jer će Banovići i Općina Centar biti dovoljni da B.I. zamijene cijelu BiH.


(TBT, F.M.)