SJEĆATE LI SE MALOG OMRANA: Dječaka sa krvavim i prašnjavim licem ponovo iskorištava Assadov režim (FOTO)

09.06.2017. u 03:08

GLOBAL

Pamtite li Omrana Dagneša? Njegovo prašnjavo lice postalo je simbol bombardovanog i namučenog Aleppa, koga sada iznova koriste Assadovi novinari


FOTO: (Reuters)

Omran je sirijski dječak koji je prašnjavog i krvavog lica snimljen krajem augusta prošle godine kako prestrašeno sjedi u vozilu hitne pomoći čekajući da bude pregledan nakon što je povrijeđen u vazdušnom napadu.

Snimak je tada šokirao čitav svijet i nakon toga, mali Omran postao je simbol stradanja stanovnika Aleppa. 

Sada, skoro godinu dana kasnije, pojavile su se njegove nove fotografije na facebook stranici jedne voditeljke na televiziji koja je izrazito provladina, a na kojima Omran, u vidno boljem stanju, sjedi u društvu svojih roditelja u Aleppu koji je u međuvremenu prešao u ruke snaga Bashara al Assada, piše Guardian.

Do sada su samo postojala nagađanja gdje se trenutno nalazi porodica Dagneš, ali nakon što su se pobunjenici povukli iz Aleppa, porodica malog Omrana prešla je na teritoriju pod kontrolom Assada i sve do sada o njima se ništa nije znalo.

Na svom facebook profilu, voditeljka Kinana Alouš, poznata i po tome da je jednom objavila i selfie sa leševima pobunjenika, okačila je snimak u kojem dječakov otac govori kako nije čuo avion iznad svoje kuće u trenutku kada su Aleppo napale vladine snage.

FOTO: (facebook)

Tokom tog napada, Omran je samo lakše povrijeđen, ali je njegov mlađi brat zadobio teške povrede od kojih je nešto kasnije i preminuo. Njegov otac kaže kako je namjerno promenio dječakovo ime i frizuru kako bi spriječio njegovu moguću otmicu i optužio pobunjenike za zlostavljanje.

Zapadni izvori tvrde kako je ovaj snimak propaganda vlade u Damasku, koja svim silama nastoji da se svijetu prikaže kao mirotvorac.


(TBT, Guardian, Newsweek.rs)