BALKANSKO RJEŠENJE ZA RAT U SIRIJI: Rusija razmatra sporazum po dejtonskom modelu

09.06.2017. u 03:08

GLOBAL

Dok Rusija i Amerika iza kulisa dogovaraju stvaranje sigurnih zona u Siriji, postavlja se pitanje da li će ove dvije sile doći do konačnog mirovnog dogovora u Siriji, koji možda bude ostvaren po dejtonskom modelu


FOTO: Bašar al Asad (Reuters)

Zvanična Moskva se zalaže za stvaranje sigurnih zona, ali još nije jasno ko će kontrolisati poštovanje prekida vatre i na koji način će prekršioci dogovora biti kažnjavani. Sa jedne strane pobunjenici smatraju da će ih prekid vatre razjediniti, i usmjeriti njihove snage na borbu sa Islamskom državom, umjesto na rat protiv režima Bašara al Asada. Sa druge strane vladine snage, iako podržavaju mirovni proces, neće se tako lako odreći bilo kakve odluke koja bi mogla da smanji njihov uticaj.

Sa druge strane Rusija, ako želi da prekine rat u Siriji, mora da riješi komlikovan problem, a to je kako da natjera svoje saveznike na kompromis a da istovremeno na vlasti zadrži Asada? Njegova smjena sada nije opcija, zato što bi pred izbore ruski birači to protumačili kao neuspjeh.

Ruski stručnjaci smatraju da bi najbolje rješenje ovog problema bio dogovor po modelu Dejtonskog sporazuma. Na taj način bilo bi moguće ujediniti sve sukobljene vojske na teritoriji Siriji, kao što je to već učinjeno sa zaraćenim stranama u Bosni. Ovo bi se riješilo u nekoliko faza, gde bi se prvo radilo na integraciji svih zaraćenih strana u jedinstvene oružane snage, a zatim bi se oformio vojni savjet koji bi bio na čelu čitave vojske

Ovaj savjet bi mogao da bude posrednik za pregovore između komandanata sada zaraćenih strana, a također bi bili i čuvari mirovnog sporazuma. Također jedan od ključnih problema bi bila bezbjednost, pošto bi ekstremističke snage sasvim sigurno željele da onemoguće ovaj dogovor.

Još jedan problem su sirijski Kurdi koje podržava Amerika. Oni predstavljaju jaku opoziciju Asadu, zbog čega ih se Amerikanci neće lako odreći. Ali Rusija bi ipak mogla da pristane na to da Amerikanci u okviru dogovora kontrolišu jedan dio sirijske teritorije, zato što bi to pomoglo da se smanji uticaj Irana.

Rusija mora da uloži sve svoje napore u pronalaženje kompromisa kojim bi se zaustavio rat u Siriji. Najveći problem je kako se bezbolno riješiti Bašara al Asada, za šta Kremlj još nema odgovor, a vjerovatno ni političku volju.


(TBT, Newsweek.rs)