IZA KULISA BLISKOISTOČNOG RASKOLA: Tri motiva izolacije Katara

09.06.2017. u 03:08

GEOPOLITIKA

Gotovo sve države Persijskog zaliva su prekinule diplomatske i sve druge odnose sa Katarom, optužujuću ovu zemlju da pomaže terorističku organizaciju "Muslimansko bratstvo" i tajno sarađuje sa Iranom


FOTO: (Reuters)

Predstavnik Saudijske Arabije u Americi je čak na Twitteru objavio kako emira Katara zbog njegovih postupaka čeka sudbina Muhameda Morsija, bivšeg predsjednika Egipta koji je sada u zatvoru.

Odmah poslije hakerskog napada na Katarsku novinsku agenciju sve Saudijske televizije su bile spremne da objave vijesti protiv Katara. U samo prva 3 sata od pristizanja vijesti gostovalo je čak 11 političkih analitičara koji su komentarisali situaciju. Ono što je posebno neobično je da se i u američkim medijima dosta pisalo o ovome, iako Katar gotovo nikada nije u žiži interesovanja. Ovo se čini kao planiran napad, a postavlja se pitanje zašto je on urađen?

Prvi motiv je da se završi započet posao, odnosno iz Saudijske Arabije i Emirata vide ovo kao priliku da uz američku podršku sruše još jednu vladu koja ima se protivi, poput Morsijeve u Egiptu 2013.

Sljedeći motiv je lične prirode. Salman, kralj Saudijske Arabije, ovim putem želi da uništi ne samo spoljašnju, nego i unutrašnju opoziciju. Napadom na Katar on je osigurao podršku Amerike i tako sebi osigurao mogućnost da svog sina Mohameda bin Naifa postavi za nasljednika prijestola. Jedini problem koji se ovdje javlja je da li će Trump izdržati cijeli mandat, s obzirom na nove skandale sa FBI.

Posljednji motiv je i najekstremniji. Ovim potezom Saudijska Arabija i Emirati žele da uklone Katar kao suverenu državu. Ova mogućnost postaje realnija kada vidimo koliko Emirati lobiraju u Americi da se jedna od najvećih američkih vojnih baza izmjesti iz Katara.

Vladari Saudijske Arabije i Emirata su još uvijek ostali u eri kolonijalizma. Oni znaju kako da kupuju zaštitu od velikih sila, kako da spletkare i ostvaruju svoje lične interese. Problemi za njih nastaju kada treba upravljati državom i stabilizovati situaciju. Oni nemaju jasnu viziju za budućnost regiona, i zato se čini da će vremenom nova, moderna Arabija prevagnuti.


(TBT, MEE, Newsweek.rs)