PRINC SKRUŠEN PRED EZANOM: Princ Harry na iftaru sa muslimanskom zajednicom

09.06.2017. u 03:08

RELIGIJA

Princ Harry je prije dva dana fotografiran pognute glave tokom ezana koji označava kraj posta u društvu omladine u Singapuru


FOTO: (Steve Parsons/PA)

Princ je post prekinuo tradicionalnom kašom bubur i hurmama u 19:11 sati.

Prije simboličnog trenutka u centru Jamiyah Sinapore – samo nekoliko sati nakon terorističkog napada u Londonu – jedan od predavača se obratio prisutnima.

Generalni sekretar Muhammad Rafiuddin Ismail je kazao: „Naše su misli s porodicama žrtava terorističkog napada u Londonu. Neka mir i sloga vladaju u zajednicama širom svijeta.“

Tokom obraćanja Harryjeva glava je bila pognuta.

Harryjevo gostovanje na iftaru je dogovoreno prije početka niza njegovih kratkih posjeta Singapuru i Australiji.

„Iznijeli smo prijedlog i bili su oduševljeni ideojom da i on bude prisutan,“ kazao je Scott Wightman, britanski visoki izaslanik u Singapuru.

Kada je Harry, stigavši komercijalnim letom, došao na humanitarni prijem za oboljele od AIDS-a, britanska zastava je spuštena na polja koplja kako bi se obilježio užas koji se desio u Londonu.

Harryja su kasnije dočekali u centru Jamiyah Singapore – humanitarnoj organizaciji muslimanske zajednice – uz tradicionalne latice cvijeća i bubnjeve.

Sa zalaskom sunca, Harry se pridružio mladim ljudima na iftaru.

Nakon što je post prekinut, Harry je obišao nekoliko stolova i s gostima razgovarao o događaju.

Dr. Mohd Hasbi Abu Bakar, predsjednik centra, je kazao: „Ramazan je vrijeme promišljanja, vrijeme koje se provodi s porodicom i prijateljima i kada se na sve načine iskazuje podrška ljudima u potrebi.“

„Čast nam je što je princ Harry s nama na iftaru i što vrijeme provodi s omladinom iz našeg centra,“ dodao je.

Britanski visoki izaslanik Scott Wightman je kazao: „Prisustvo princa Harryja podiže svijest o poslu koji se ovdje radi oko HIV-a/AIDS-a i pomaže da se problem destigmatizira.“ Dodao je i kako mu je drago što je princ svratio u Singapur na putu u Australiju i što je bio u mogućnosti provesti vrijeme i podržati nekea od globalnih pitanja u koja je aktivno uključen.

(TBT, Evening Standard)