ERDOGAN SMIRUJE „ZALJEVSKU OLUJU“: Turski predsjednik razgovarao sa liderima Katara, Rusije, Kuvajta i SA!

07.06.2017. u 02:32

GLOBAL

Pet arapskih zemalja, libijska vlada sa istoka zemlje koja je u savezništvu sa vojnim komandantom Khalifom Haftarom i Maldivi prekinuli su diplomatske odnose sa Katarom, ostavljajući tu zemlju i diplomatski i fizički izoliranom


FOTO: Erdogan (Reuters)

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa liderima Katara, Rusije, Kuvajta i Saudijske Arabije o smanjivanju tenzija, izjavio je neimenovani izvor blizak turskom predsjedniku.

- U razgovoru je istaknut značaj regionalnog mira i stabilnosti kao i važnost da se fokus stavi na diplomatiju i dijalog da bi se smanjila trenutna tenzija -reako je Reutersu neimenovani izvor.

Pet arapskih zemalja, libijska vlada sa istoka zemlje koja je u savezništvu sa vojnim komandirom Khalifom Haftarom i Maldivi prekinuli su diplomatske odnose sa Katarom, ostavljajući tu zemlju i diplomatski i fizički izolovanom.

Tu svoju odluku obrazložili su time da Katar podržava islamske grupe i terorizam.

Odnose su prekinuli Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, Jemen, Libija i Maldivi i saopštili da će povući svoje diplomate iz Katara i protjerati katarske diplomate sa svoje teritorije.

Istovremeno, arapske zemlje najavile su i da će obustaviti vazdušni i pomorski saobraćaj, a Saudijska Arabija da će zatvoriti i kopnenu granicu s Katarom, čime će ta zemlja biti odsječena od ostatka Arapskog poluostrva.


(TBT, Agencije)