OTKRIVEN IDENTITET TERORISTA IZ LONDONA: Jedan je bio odličan kuhar, a drugi kasir u KFC (VIDEO)

07.06.2017. u 02:32

GLOBAL

Londonska policija identifikovala je dvojicu napadača koji su u subotu uveče kombijem uletjeli među pješake na Londonskom mostu, a potom nasumice ubadali noževima prolaznike u prometnom dijelu grada


FOTO: (Metropolitan police)

U pitanju su: Kuram Šazad Bat i Rašid Reduan.

U policijskom saopštenju se navodi da je Bat (27) britanski državljanjin rođen u Pakistanu, dok je Reduan imao dvojno libijsko i marokansko državljanstvo.

Identitet trećeg napadača za sada nije poznat.

Godina Reduanovog rođenja nije objavljena, jer je on prijavio dva različita datuma rođenja.

Dvojica napadača su živjela u Barkingu, na istoku Londona, gdje je policija poslije napada uhapsila više lica.

Britanski mediji već odavno su znali identitete terorista, ali poštivali su odluku policije da ne objavljuju imena prije nego što dođe vrijeme za to. Nakon napada u Manchesteru 22. maja britansku policiju i političare razljutili su američki mediji koji su objavili identitet bombaša samoubice i njegove fotografije s mjesta atentata.

Ovaj put u javnost do ponedjeljka popodne nisu iscurili podaci o napadaču zbog čega se londonski policijski komandir odjeljenja za protivterorizam Mark Rouli javno zahvalio medijima za "trajnu podršku, suzdržanost i razumevanje" jer je otkriće moglo da ugrozi istragu.

Neke su novine ipak donijele opširne opise nekih osumnjičenih, ali bez njihovih imena.

Najtiražniji tabloid Sun napisao je da je jedan od napadača, 27-godišnji porodični čovjek s nadimkom "Abz", radio za lanac brze hrane KFC na jednoj od stanica londonskog metroa.  Na kraju je to ispao Kuram Šazad Bat.

On je rođen u Pakistanu, ali gotovo čitav život je proveo u istočnom Londonu. Bio je toliko ekstreman da je na ulici urlao na muslimane bez brada i nazivao ih 'nevjernicima'.

Navodi se da nije htio direktno da priča sa ženama, a toliko je bio radikalan da mu je bio zabranjen ulaz u lokalnu džamiju.

Bio je oženjen i otac dvoje dece, a navijao je za Arsenal. Uostalom, u svoj poslednji ubilački pohod krenuo je s majicom omiljenog kluba.

Upravo je Bat bio zvijezda dokumentarca britanske televizije Channel 4 na kojoj su se džihadisti sukobili s policijom usred Londona u Regent Parku.

Na skupu britanskih radikala razvijena je i džihadistička zastava, a među okupljenima bio je i napadač iz Londona.

Tada je zabilježen okom kamere zajedno s još dvojicom zloglasnih propovjednika koji su policiji i bezbjednosnim službama bili dobro poznati zbog svojih ekstremističkih stavova.

Njegov prijatelj prijavio ga je policiji da se radikalizovao gledajući ekstremističke video snimke na Youtubeu. Također, policija je prije dve godine upozorena kako radikalizuje djecu u lokalnom parku.

Daily Mail je, pak, objavio da su problemi po Bata počeli kada je navršio 12 godina. Tada mu je umro otac, a mladi džihadista se nikad nije oporavio od gubitka.

"Otac ga je dobro vaspitao, ali nakon smrti, mladić se okrenuo ekstremizmu",  tvrde komšije.

Za razliku od njega, Batov brat radi u - britanskoj vojsci.

O drugom identifikovanom napadaču Rašidu Reduanu (30) manje toga se zna. Bio je kuhar, oženio se u Škotskoj, a živio je u Dublinu. Irske vlasti tvrde da nisu znali za njega.

Podsjetimo, policija je ubila trojicu napadača koji su u terorističkom napadu u centru Londona ubili sedam i povrijedili 48 osoba.

Napad se desio u subotu uveče kada se kombi s tri napadača popeo sa kolovoza na trotoar Londonskog mosta i počeo da gazi prolaznike.

Neposredno poslije toga napadači su napustili kombi i velikim noževima izboli prolaznike u obližnjem prometnom dijelu grada Borou market, pa su tako nekima prerezali grlo, a neke izboli na smrt.

"Ukupno 36 pacijenata liječi se u pet bolnica u Londonu, od kojih je 18 u kritičnom stanju", objavila je Nacionalna zdravstvena služba.(TBT, Agencije)