PANIKA U KATARU: Gužve u prodavnicama zbog izolacije zemlje

07.06.2017. u 02:32

BUSINESS

Prema pisanju tamošnjih medija, građani su pohrlili u lokalne supermarkete s namjerom da osiguraju zalihe hrane i pića. Namirnice su veoma brzo nestale sa polica katarskih supermarketa


FOTO: (AP)

Nakon što su Saudijska Arabija, Bahrein, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jemen, Libija i Maldivi prekinuli diplomatske odnose sa Katarom među stanovnicima je zavladala panika, piše N1.

Arapske zemlje prekinule su jutros diplomatske odnose s Katarom zbog njegove podrške islamskim grupama i odnosa s Iranom.

Arapske zemlje saopštile su da će povući svoje diplomate iz Katara, da će protjerati katarske diplomate sa svoje teritorije, i najavile da će obustaviti vazduhoplovni i pomorski saobraćaj, a Saudijska Arabija da će zatvoriti i kopnenu granicu s Katarom, čime će ta zemlja biti odsječena od ostatka Arapskog poluostrva. Katar je više puta odbacivao optužbe da finansira ekstremističke grupe.

Prema pisanju tamošnjih medija, građani su pohrlili u lokalne supermarkete s namjerom da obezbijede zalihe hrane i pića.

Namirnice su veoma brzo nestale sa polica katarskih supermarketa.

"Redovi u prodavnicama su ogromni. Svi kupuju hranu, većinom piletinu i vodu i iznose u paketima", rekao je za N1 državljanin BiH s mjestom boravka u Dohi.

Strani državljani sve više se raspituju za letove ka svojim domovima iz straha da susjedne zemlje uvedu zabranu letova iz Katara.

"Mnogi razmišljaju da idu kućama, panika je zavladala", rekao je jedan od sagovornika N1.

Uvjeravanja katarske Vlade da će preduzeti sve potrebne mjere kako odluke susjednih zemalja ne bi uticale na normalan život, nije umirio stanovnike u Kataru.

"Nikada nisam vidio ništa slično. Ljudi iznose puna kolica hrane i vode", kazao je dugogodišnji stanovnik Dohe.

Stanovnici Dohe sa bankomata mogu podići maksimalno 150 eura.

Saudijska Arabija, UAE i Bahrein dali su državljanima Katara dvije nedjelje da napuste njihovu teritoriju.

Za sada nije bilo recipročnih mjera Katara.


(TBT)