ONI NAM NE PRIPADAJU! Imami u Londonu odbili održati posmrtnu molitvu za teroriste

07.06.2017. u 02:32

RELIGIJA

Više od 130 imama i muslimanskih vjerskih vođa odbili su obaviti molitvu na pogrebu napadačima s London Bridgea, piše Guardian


FOTO: (Getty)

Više od 130 imama i muslimanskih vjerskih vođa odbili su obaviti molitvu na pogrebu napadačima s London Bridgea, piše Guardian.

U toj odluci su okupljeni muslimanski vjerski vođe iz različitih škola islama, a kažu kako je bol zbog patnje žrtava i njihovih porodica dovela do toga da odbiju izvršiti tradicionalnu islamsku molitvu za umrle. Radi se o ritualu koji se izvodi za svakog umrlog člana njihove vjerske zajednice.

Izrazili 'šok i gađenje' zbog ubistava

Imami su, pored toga, izrazili "šok i gađenje zbog hladnokrvnih ubistava", dodajući: "Nećemo izvršiti tradicionalnu islamsku pogrebnu molitvu nad napadačima, a također pozivamo i ostale imame i vjerske čelnike u zemlji da učine isto. To je zato što su takva hladnokrvna ubojstva u potpunosti u sukobu s uzvišenim učenjima islama."

Ova odluka došla je nakon izjave starijih imama o tome kako će udvostručiti napore da bi iskorijenili ekstremizam u svojim zajednicama. Policijski zapovjednik Mak Chishty, najviši policijski časnik muslimanske vjere, pozvao je na promjenu u zajednici i "veće zalaganje u borbi protiv terorizma, ekstremizma i mržnje koji su prisutno trenutno".

"Islamska je dužnost svakog muslimana da bude lojalan zemlji u kojoj živi"

U saopštenju koje je pročitao u ime muslimanskih zajednica, Chishty je rekao: "Islamska je dužnost svakog muslimana da bude lojalan zemlji u kojoj živi. Trebamo si postaviti pitanje kako su ekstremizam i tolika mržnja uopće zaživjeli u našim zajednicama".


(TBT)