AMERIKANCI POSTAVILI „CRVENU LINIJU“ U SIRIJI- Evo o čemu se radi..

06.06.2017. u 02:49

GEOPOLITIKA

Današnja pojačanja u al Tanf, kao i operacije u pograničnom području koje su pokrenule sirijske snage, nagovještavaju pakleno ljeto u sirijskoj pustinji


FOTO: Mattis (Ilustracija: Pravda)

Uzimajući u obzir poziciju vojne baze Al Tanf koja se nalazi svega 15 kilometara od tromeđe Sirije, Jordana i Iraka, a koju su zaposjele snage Američke koalicije i njima lojalnih džihadista, Pentagon je svoju poziciju na ovoj tački sirijske teritorije proglasio ne samo tačnom od strateškog značaja, već i „crvenom linijom“.

Vojna baza trenutno služi kao centar za obuku takozvane „Revolucionarne armije komandosa“ (Maghavir al Tavra), a komandir te frakcije koja se bori pod zastavom koalicije zvane „Slobodna sirijska armija“, Muhamed al Tala, potvrdio je za bliskoistočne medije, da su Amerikanci, ali i druge članice Koalicije, poslali značajna pojačanja u bazu Al Tanf.

Tala je objasnio da se u bazi, prije dolaska pojačanja, već nalazilo 150 američkih vojnika, kao i veći broj pripadnika još pet nacionalnih armija koje učestvuju u Sirijskom ratu okviru Američke koalicije, ali je, poštujući zahtjev tih pet zemalja, odbio da ih imenuje, navodeći samo da su dvije od tih pet zemalja – arapske.

Kako su naveli iz komande Koalicije u Bagdadu, pojačanja su poslata u Al Tanf, „uslijed nagomilavanja provladinih snaga u blizini“.

- Pojačali smo naše prisustvo i spremni smo za svaku prijetnju koja može stići od režimskih snaga, rekao je pukovnik Rajan Dilon, predstavnik za medije Koalicije, stacioniran u Bagdadu.

On je naglasio da je autoput Damask-Bagdad „ugrožen nasrtajima grupa koje podržava Iran, a koje su lojalne sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu“.

Veliki pohod, u koji su krenule sirijske snage autoputem Damask-Bagdad, zaustavljen je prije nekoliko dana kod raskršća Zaza, od kada se vode stalne borbe sa džihadistima na liniji razdvajanja. Prije toga, snage lojalne Damasku oslobodile su veliki dio Sirijske pustinje, u nastojanju da dopru do iračke granice i udalje američke snage od Deir Ez Zora, ali i samog Damaska.

Današnja pojačanja u al Tanf, kao i operacije u pograničnom području koje su pokrenule sirijske snage, nagovještavaju pakleno ljeto u sirijskoj pustinji.


(TBT, Pravda)