ODMJERAVANJE SNAGA SA IRANOM: Zašto američka vojska povećava prisutnost u južnoj Siriji (FOTO)

05.06.2017. u 02:47

GEOPOLITIKA

"Povećali smo naše pristustvo i spremni smo za bilo kakvu prijetnju koju predstavljaju prorežimske trupe", rekao je portparol Rajan Dilon, mislivši na milicije koje podržava Iran


FOTO: (AP)

Američka vojska saopštila je kako je ojačala svoje borbene kapacitete u južnoj Siriji kako bi se suprotstavila šiitskim milicijama koje podržava Iran, i koje navodno ugrožavaju obližnje trupe u borbi protiv Islamske države.

Izjava portparola koalicije predvođene od strane SAD posljednji su znak rastućih tenzija u oblasti grada Tanf, gdje su američke trupe stacionirane u bazi odakle podržavaju lokalne borce.

"Povećali smo naše pristustvo i spremni smo za bilo kakvu prijetnju koju predstavljaju prorežimske trupe", rekao je portparol Rajan Dilon, mislivši na milicije koje podržava Iran, a koje se bore na strani Bašara al Asada.

Dilon smatra da je manji broj ovih trupa ostao unutar takozvanih sigurnih zona, uspostavljenih radi bezbjednosti koalicionih trupa. U međuvremenu, veliki broj šiitskih boraca okuplja se na samoj granici te zone, koja je dogovorena i uspostavljena od strane SAD i Rusije.

"Mi na to gledamo kao na prijetnju", rekao je Dilon.

Američka vojska je prošle sedmice iz vazduha bacila 90.000 letaka na kojima upozorava ove jedinice da će svaki ulazak u deeskalacionu zonu biti smatran neprijateljskim činom na koji će biti odgovoreno silom, kao i da sve snage koje se nalaze unutar zone treba odmah da je napuste.


FOTO: (Reuters)

Jugoistočna oblast sirijske pustinje, poznata kao Badija, postala je važan front u sirijskom građanskom ratu između Sirijske arapske armije (SAA) i niza milicija koje podržavaju Asada s jedne, i pobunjenika s druge strane.

Suprotstavljene strane takmiče se oko zauzimanja teritorije pod kontrolom Islamske države, koja se povlači pred žestokim napadima sa gotovo svih strana.


FOTO: (AP)

Pobunjenici koje podržava Zapad, naveli su prošle sedmice kako su napadnuti od strane ruske avijacije u trenutku kada su počeli da napreduju protiv šiitskih milicija.

Pojačano prisustvo koalicije u oblasti sirijskog grada Tanf, koji leži na autoputu Damask Bagdad, dolazi s ciljem presijecanja jedne od glavnih ruta snabdijevanja džihadista, kao i da presjeku vezu šiitskih milicija u Iraku i Siriji.


(TBT, MEE, Newsweek.rs)