JER JE BIO LJEVIČAR? Lennona nije ubio poremećeni fan, istina je drugačija – VIDEO

04.06.2017. u 13:18

LIFESTYLE

Pjevač, tekstopisac i Beatles, John Lennon, nije skončao svoju sudbinu od ruku poremećenog fana, navodi se u knjizi; umjesto toga, njegov ubica je dobio obuku od CIA-e i drugih američkih obavještajnih agencija – ali ne o njegovoj muzici.


FOTO: Lennon (Wikipedia)

Autor John Potash tvrdi da se američka vlada željela riješiti Lennona zbog njegovog snažnog utjecaja u promoviranju onoga što se smatralo ideologijom “radikalne ljevice.“

U suštini, izdvojeno mišljenje u kombinaciji sa velikom popularnošću, dovelo je do Lennonovog ubistva.

Ali stručnjaci američkih j službi nisu završili sa neistomišljenicima nakon što je Mark David Chapman okončao četrdesetogodišnji život pucnjavom ispred stana ove ikone u New Yorku u noći 8. decembra 1980. godine – Potash insistira da je CIA izvršila ubistva i epohalnog repera Tupac Shakura, i c legende Kurta Cobaina.

Opisan u novinskim izvještajima kao agresivan, psihotični fan, 25-godišnji Chapman je osuđen na doživotnu kaznu sa mogućnošću pomilovanja nakon 20 godina zatvora, nakon što je priznao krivicu za ubistvo drugog stepena.

Lennonovo ubistvo je od tada podstaklo bezbroj navodnih teorija “zavjere,“ uključujući i mnoge koje je Potash naveo u svojoj knjizi “Droga kao oružje protiv nas.“

Potash, kako navodi Express, piše da su Lennonove aktivnosti uključivale predvođenje anti-ratnih demonstracija i držanje koncerta u korist toga da se oslobodi zarobljeni aktivista, pjesnik, John Sinclair.

Sinklairova radikalna vjerovanja i postupci – koji su uključivali osnivanje revolucionarnih anti-rasističkih “Bijelih pantera“ – također je do srži potresao ratnohuškački establišment, i na kraju je uspio da dokaže Vrhovnom sudu SAD-a 1972. godine da je bio predmet ilegalnog domaćeg nadzora.

Lennonov preokret od droge ka anti-ratnom pokretu i političkom aktivizmu, piše Potash, doveo je do ozbiljneu zabrinutoste obavještajne zajednice – koja je nesmetanu moć bivšeg Beatlesa nad mladima vidjela kao prijetnju američkom programu u inozemstvu i kod kuće.

Lennonu, rodom iz Liverpula, je preostao još samo jedan mjesec dok ne dobije američko državljanstvo, kada mu je Chapman oduzeo život.

“Ovo pokazuje međunarodni interes i utjecaj Lennona, ističući zašto je njegov ljevičarski aktivizam bio prijetnja CIA-i i oligarhiji,“ objašnjava Potash.

“U ovoj knjizi istragu prepričava bivši dopisnik Sunday Expressa, Phanton Bresler, koji je dobio klasifikirana dokumenta FBI-a i CIA-e,“ izvještava Express.

“Rečeno je da dokumenti pokazuju da je hapšenje ove zvijezde za korištenje droge 1972. godine bilo zbog toga 'da se neutraliziraju i poremete' njegove aktivnosti. Oni su sugerirali da su Lennona pratile obavještajne agencije tokom 1970-ih godina.“

Jedna od najistaknutijih, eksplozivnih, tvrdnji koje su detaljno opisane u knjizi okružuje Chapmanovu navodnu obuku od strane CIA-e u Bejrutu (Liban) gdje je – sa značajnim brojem palestinskih izbjeglica, i gdje je narod upleten u sukob – američka špijunska agencija imala veliko prisustvo u godinama koje okružuju Lennonovo ubistvo.

Prema riječima Potasha, Chapman je “čekao Lennona da stigne kući u fatalnoj noći, kleknuo u borbenom stavu i četiri puta pucao ovoj zvijezdi u leđa sa razdaljine od 6 metara.“

“Mogao je pobjeći, ali je umjesto toga skinuo svoj kaput, smotao ga i izvadio roman 'Lovac u žitu' iz svog džepa.“

Bezbroj teorija je isticalo specifičnosti koje okružuju Lennonovo ubistvo, uključujući i to, kako je Phil Strongman napisao u „John Lennon: Život, vremena i atentat,“ da je Chapman možda bio „programiran“ da izvrši ubistvo – a epski roman J. D. Salingera je zaista odigrao ulogu. On je napisao:

“'Lovac u žitu' je bio dio Chapmanovog hipnotičkog programiranja, okidač koji bi mogao biti 'ispaljen' na njega u nekoliko jednostavnih ključnih riječi preko poruke u kaseti, teleksa ili telegrama, ili čak običnog telefonskog poziva.“

U prethodnom intervjuu, NYPD poručnik Arthur O’Connor je rekao Bresleru, novinaru Sunday Expressa: “Chapman je izgledao kao da je mogao biti programiran. Tako je izgledao i na taj način je govorio.“

Portparol američke Centralne obavještajne agencije je, što ne iznenađuje, tvrdio za Express da su tvrdnje u Potashovoj knjizi “neosnovane“ i da nisu razmotrene.

Međutim, velikom broju ljudi koji čine stalnu bazu Lennonovih fanova – i svima koji se bore za pravo na pobunu i imperativ sloboda u Ustavu – iskazi kao Potashovi pružaju ubjedljivu potvrdu da vlada nikada nije trpjela suprotstavljanje, i nikada neće.


(TBT)