MODNU PISTU ZAMIJENILA RATIŠTEM: Bivša manekenka u borbi protiv Islamske države u Siriji (FOTO)

04.06.2017. u 13:18

TEME

Hana Tajger Beman, bivša kanadska manekenka, otkriva svoje razloge zašto se pridružila borbi protiv terorista na Bliskom istoku


FOTO: Beman (Youtube printscreen/BBC)

Bivša kanadska manekenka Hana Tajger Beman, koja se pridružila kurdskim Ženskim odbrambenim jedinicama (YPJ) u borbi protiv ekstremističke organizacije Islamska država na severu Sirije, izjavila je da to nije samo borba protiv ekstremista, već dugotrajna borba za prava žena.

U intervjuu za BBC, nekadašnja manekenka je rekla da je primarni cilj YPJ borba za prava žena i da je "morala" da im se pridruži.

"Kurdskim ženama je dosta porobljavanja, primoravanja na brak... Primarni i najvažniji cilj Ženskih odbrambenih jedinica je borba za prava žena i to će se nastaviti i nakon što Islamska država bude uništena", rekla je Beman. "To me je mučilo, morala sam da se pridružim borbi."

 Ona je također naglasila da joj je na Zapadu smetalo što je posmatrana samo kao bivša manekenka i da joj se nije svidjelo u kom pravcu je njena karijera išla zbog seksizma sa kojim se suočavala.

"Moguće je da žena bude ženstvena i sa oružjem i dok se bori za ono u šta veruje. Naučila sam da koristim oružje u Kanadi jer sam išla u lov, ali ciljati u čovjeka je potpuno drugačije. Ali teroristi su ionako gori od životinja."

Ekstremisti Islamske države su 2014. godine preuzeli kontrolu nad trećinom teritorije Sirije i Iraka, kao i kontrolu naftnih polja i skladišta oružja. Od te godine u drugim zemljama regiona, kao što su Egipat, Libija i Saudijska Arabija, zabilježen je sve veći broj organizacija koje sarađuju s Islamskom državom.

"Svjesna sam da tamo mogu da poginem, ali boravim na Bliskom istoku zato što želim da pomognem ljudima. Želim da uspiju u svojoj borbi sa teroristima i da žive bezbjedno", zaključila je Beman.


(TBT, BBC)