OTVORIO DUŠU OLIVERU STONEU Putin: "Pet puta su pokušali da me ubiju, Kastro me učio kako se izbjegava atentat

03.06.2017. u 01:51

GLOBAL

Na konstataciju Stonea da je prvi korak u pripremi atentata ubacivanje u sigurnosne redove predsjednika, Putin je odgovorio: "Znate li šta kažu Rusi? Kome je suđeno da bude obješen, neće se udaviti"


FOTO: Putin (Profimedia)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u intervjuu reditelju Oliveru Stoneu da je na njega nekoliko puta pokušan atentat.

Stone je Putinu rekao da je čuo da je bilo najmanje pet pokušaja atentata na ruskog lidera. "Nije kao na Fidela Kastra, kog sam također intervjuisao. Mislim da je u njegovom slučaju bilo oko 50", kazao je Stone.

Putin je potom kazao da je razgovarao sa Kastrom o tome. "A on mi je rekao: 'Znaš li zašto sam još živ? Pitao sam ga 'Zašto?' 'Zato što sam uvijek lično rješavao pitanje moje bezbjednosti", kazao je Putin, ističući da vjeruje svom obezbjeđenju.

Na konstataciju Stonea da je prvi korak u pripremi atentata ubacivanje u bezbjednosne redove predsjednika, Putin je odgovorio: "Znate li šta kažu Rusi? Kome je suđeno da bude obješen, neće se udaviti".

O tome da li zna kakva mu je sudbina, Putin je rekao da "samo Bog zna našu sudbinu - i moju i vašu", prenijela je agencija Tas s.

Dotakli su se i teme špijuniranja, a Putin je kazao da ruske specijalne službe rade isključivo po zakonu.

"To je prvo, a drugo, špijunirati saveznike, ako ih zaista smatrate saveznicima, a ne vazalima, je nepristojno ljudski. To potkopava povjerenje i na kraju nanosi štetu sopstvenoj nacionalnoj bezbjednosti", dodao je Putin.

Ruski predsjednik smatra da bivši pripadnik američke specijalne službe Edward Snowden nije izdao američke interese, iako ne odobrava sve njegove postupke.

"On nije predao drugoj državi ni jednu informaciju koja bi nanijela štetu njegovom narodu. Sve što je radio, radio je javno", smatra Putin.

Po njegovom mišljenju Snowden je trebao da napusti službu i na tome da se zaustavi.

Na pitanje režisera da li on odobrava postupke Snowdena, Putin je odgovorio: "Ne".

On smatra da je Agencija za nacionalnu bezbjednost (NSA) otišla suviše daleko u špijuniranju.

"U tom smislu Snowden je u pravu", dodao je on.

Putin je dao veliki intervju Stoneu koji će se pojaviti kao film na američkoj kablovskoj televiziji Showtime od 12 do 15. juna, a dijelovi su pušteni u javnosti.

Ranije je objavljeno da holivudski režiser Oliver Stone snima film o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji će, kako vjeruje, "otvoriti Amerikancima oči" za drugačije gledište.

Film "otvara čitavo gledište o kojem mi, Amerikanci, nismo čuli", rekao je Stone u intervjuu za list "Sydney Morning Herald".

Poznati režiser je naveo da će u filmu prikazati Putinov odnos prema događajima u svijetu od kako je prvi put izabran za ruskog predsjednika 2000. godine.

Prošle godine, Stone je snimio dokumentarac "Ukrajina u plamenu" koja obrađuje dešavanja 2014. godine. Tada je obavio intervjue sa Putinom i bivšim ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem.


(TBT, Nedeljnik)