OD ŠIROKOG PA DO PALA, NAMNOŽILO SE PUNO POLITIČKIH BUDALA Nikšić: Krajnje je vrijeme da dignemo glas protiv nacionalista

03.06.2017. u 01:50

POLITIKA

„Nacionalistička manjina je glasna, agresivna i dobro organizirana. Zato mislim da je krajnje vrijeme da se to mijenja,da se okupimo u zajednički blok protiv podjela“, kazao je Nikšić


FOTO: Nikšić (Dženan KRIJEŠTORAC)

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić je večeras na tribini održanoj u Novom Sarajevu kazao da je danas politička borba za cjelovitu, multientičku državu u kojoj će svi građani biti jednaki, ustvari borba za normalnu BiH „i u stvarnosti nastavak antifašističke borbe“.

Istaknuo je da je siguran kako su normalni ljudi većina u BiH. Međutim, dodao je on, ta većina je također predugo tiha, pasivna i neorganizovana.

„S druge strane, nacionalistička manjina je glasna, agresivna i dobro organizirana. Zato mislim da je krajnje vrijeme da se to mijenja, da dignemo glas u borbi protiv nacionalizma, da se okupimo u zajednički blok protiv podjela i da se svi zajedno angažiramo u borbi za bolju zemlju“, poručio je Nikšić.

Kazao je kako prihvata da je najveća odgovornost na njima koji vode političke stranke.

„Zato želim poslati vrlo jasnu poruku da se moramo ujediniti u toj borbi, da moramo svi zajedno raditi kako bi antifašistička većina konačno preuzela u ruke sudbinu ove zemlji“, istaknuo je Nikšić.

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH i poslanik u državnom parlamentu Saša Magazinović je, govoreći o aktivnostima na tom nivou, kazao da je SDP inicirao izmjene Zakona o PDV-u na način da privrednici u BiH porez državi, dakle PDV, plaćaju ne onda kada izdaju fakturu nego kada naplate posao.

Napomenuo je da sistem kakav oni predlažu funkcioniše u 22 države EU, u Srbiji, Hrvatskoj... Istaknuo je da se to ne odnosi na telekome, elektroprivrede i ostale gigante, nego na mala preduzeća koja imaju tačno propisan limit godišnjeg obrta.

Magazinović kaže da je 30.000 privrednika do sada dalo podršku ovoj inicijativi.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH Damir Mašić je kazao da su rezultati koje SDP bilježi na području Kantona Sarajevo u posljednja tri izborna ciklusa i više nego skromni. On je ustvrdio da „bez jakog SDP-a, jačanja SDP-a u Sarajevu, teško je očekivati i ostvariti projicirani izborni rezultat kada je u pitanju SDP u BiH na izborima 2018. godine“.

„Zato, naš zajednički cilj je da SDP bude najsnažnija politička stranka u Sarajevu 2018. godine i isto tako SDP u BiH, istaknuo je Mašić.

Generalni sekretar SDP-a BiH Irfan Čengić je napomenuo da je javna tribina organizirana povodom izrade Izbornog programa. Podsjetio je da je Predsjedništvo SDP-a BiH prošli mjesec usvojilo odluku o pristupanju izradi izbornog programa, 16 mjeseci prije izbora.

Po njegovim riječima, Predsjedništvo SDP-a je provelo anketu među građanima u BiH i oni su odredili 10 prioriteta, šta su njima najveći problemi u našoj državi.

„Nakon toga želimo da ispitamo sve naše članove, šta su za njih prioriteti unutar tih oblasti. Pa su tako građani rekli da su za njih najbitniji ekonomija i zapošljavanje. Nakon toga je borba protiv kriminala i korupcije, a prvi put tako visoko je bilo u anketama i zdravstvo“, kazao je Čengić.

Potom ide obrazovanje, javna uprava, socijalna pravda, međunarodni odnosi, kultura, sport, mladi, turizam, i ekologija.

Najavio je da će partijsko predsjedništvo formirati radne grupe koje će imati zadatak da u naredna tri mjeseca naprave draftove svih politika koje će biti unutar izbornog programa SDP-a.


(TBT, Fena)