AFGANISTAN JE SAMO POLIGON Karzai: ISIL u Afganistanu je američki projekat

31.05.2017. u 10:23

GLOBAL

“Pozivam talibane da okončaju rat jer je ovo naša zemlja. Sjedimo za stol i revidirajmo naš ustav i zajedno gradimo budućnost“, poručio je Karzai


FOTO: Karzai (EPA)

Bivši predsjednik Afganistana Hamid Karzai izjavio je da je postojanje terorističke organizacije ISISL u toj zemlji projekat Sjedinjenih Američkih Država.

U intervjuu za Anadoliju, aktuelni glasni oponent afganistanske vlasti Karzai je kazao da ISISL uz podršku SAD-a intenzivira svoje aktivnosti u Afganistanu i da su svi članovi te organizacije dovedeni iz drugih zemalja.

Situacija sve gora

“SAD ne žele okončanje terorističkih aktivnosti u Afganistanu, a da je drugačije, ne bi se dogodilo da su te aktivnosti sve intenzivnije uz jako vojno prisustvo SAD-a još od 2002“, kazao je Karzai i dodao da SAD rade na jačanju terorističke mreže ISIL.

Ističući kako Afganistan nije glavna meta ISIL-a, već poligon odakle se žele destabilizirati druge zemlje u regiji, Karzai je kazao kako teroristi izvode svirepe zločine i prijete opstanku tradicionalnih i društvenih vrijednosti u Afganistanu i cijeloj regiji.

“Rusija i Iran su zabrinuti zbog velikog američkog prisustva u Afganistanu. Rusija, SAD, Velika Britanije i još neke zemlje vjerovatno su u kontaktu i sarađuju sa talibanskim pokretom“, kazao je Karzai i dodao da su strane sile pomogle u jačanju talibanskog pokreta na području cijelog Afganistana.

Karzai je kazao kako su SAD pri uspostavi stalne vojne baze u Afganistanu obećale braniti tu zemlju nasuprot prijetnji iz Pakistana i pomoći joj u uspostavi sigurnosti i ekonomskog razvoja. Tvrdi da niti jedno obećanje nije ispunjeno, a da je situacija u Afganistanu sve gora.

Neprihvatljiv potez

Naglasivši kako je nedavni napad koji su američke snage u Nangarharu izvele upotrebom najjače nenuklearne bombe, odnosno “majke svih bombi“ bio neprihvatljiv potez, Karzai je kazao kako je posve jasno da strane vojne sile u Afganistanu ne rade u interesu te zemlje i kako trebaju otići.

“Pozivam talibane da okončaju rat jer je ovo naša zemlja. Sjedimo za stol i revidirajmo naš ustav i zajedno gradimo budućnost“, poručio je Karzai.


(TBT, Agencije)