PROGON LGBT POPULACIJE Kadirov: Macron može povesti Merkelovu sa sobom i doći u Čečeniju da sazna istinu

31.05.2017. u 10:12

EVROPA

Lider Čečenije Ramzan Kadirov poziva francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačku kancelarku Angelu Merkel da posjete Čečeniju kako bi procijenili situaciju


FOTO: Kadirov (Gettyimages)

"Nije u redu optužiti ruske medije za klevetu kad je vaše mišljenje zasnovano na lažnim informacijama. Francuski predsjednik Macron može da povede Merkelovu sa sobom i dođe u Čečeniju da sazna istinu. Naša vrata su otvorena", napisao je Kadirov na ruskoj društvenoj mreži Telegram, a prenio je Tas.

Macron je na konferenciji za novinare, posle razgovora s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, rekao da je riješen da prati situaciju u vezi sa stanjem ljudskih prava LGBT populacije u Čečeniji.

Ugledni ruski list "Nova gazeta" objavio je 1. aprila, navodeći neimenovane izvore, da je čečenska policija uhapsila više od 100 muškaraca za koje vjeruje da su homoseksualci i da je najmanje trojicu njih ubila zbog njihovog seksualnog opredjeljenja.

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je novinarima 20. aprila da su optužbe o progonu pripadnika LGBT populacije u Čečeniji neosnovane, a ruska ombudsmanka Tatjana Moskalkova nagovijestila je istog dana da bi medijski navodi o progonu ljudi netradicionalne seksualne orijentacije u Čečeniji mogli biti provokacija.

Čečenski Savjet za razvoj civilnog društva i ljudskih prava saopštio je, poslije procjenjivanja situacije, da nije pronašao ni direktne ni posredne dokaze koji bi potvrdili te optužbe.

Članovi Parlamentarne skupštine Saveta Evrope usvojili su 25. aprila rezoluciju kojom se izražava briga zbog stanja ljudskih prava na ruskom sjevernom Kavkazu. Visoko pozicionirane diplomate pet zemalja EU uputile su početkom maja pismo ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, navodeći da su medijski navodi o progonu LGBT osoba u Čečeniji doveli do ozbiljne zabrinutosti u evropskim prijestonicama.

Kadirov je potom naveo da su čečenske vlasti spremne da sarađuju s ruskim federalnim agencijama kako bi se ispitali medijski navodi. On je dodao da je Zapad odlično znao da su optužbe o progonu lažne i da oni "govore ono što im je u interesu umjesto da govore istinu", navodi Tas.

Čečenski ministar policije Ruslan Alhanov rekao je 13. maja da je njegovo Ministarstvo sprovelo istragu o navodima lista "Nova gazeta", ali da nije pronašlo dokaze koji potvrđuju te optužbe.


(TBT)