POVRATAK ČELIČNE ZVIJERI: Da li Trumpova politika gura Merkelovu ka stvaranju nove njemačke supersile

31.05.2017. u 10:11

GEOPOLITIKA

Donald Trump ušao je u Bijelu kuću s nadom da će rasparčati Evropsku uniju. Ali šta ako njegov mandat izazove njeno još tješnje ujedinjenje, i to protiv SAD?


FOTO: Merkel, Trump (public)

Izjava njemačke kancelarke Angele Merkel da "Evropa ne može više da se oslanja na Sjedinjene Države kao partnera" i da "mora da preuzme sudbinu u svoje ruke" označava prekretnicu. Sve američke administracije od 1945. pokušavale su da tijesno sarađuju s Njemačkom i NATO. Ronald Reagan je čak posjetio i groblje Bitburg, uprkos kontroverzi zbog nekoliko grobova oficira SS, kako bi ispoštovao kancelara Helmuta Kohla koji mu je prethodno pružio podršku za postavljanje Peršing projektila srednjeg dometa na njemačkom tlu.

Trump, međutim, gura Njemačku i Evropu u sasvim drugom smjeru. Sada kada je u Francuskoj Emmanuel Macron izabran za predsjednika, Merkelova nastoji da uspostavi novu njemačko-francusku osu s ciljem zajedničke ekonomske i vojne agende. Takva politika predstavlja signal da američki prestiž i uticaj u inostranstvu opada. Zamislite, na primjer, da Merkelova odluči da prkosi Trumpovoj inicijativi za uvođenje sankcija Iranu? Zapad još nije došao do toga, ali Trumpov pristup Evropi već je razotkrio njegovu spremnost da prkosi "pravilima igre" i jednostrano donosi odluke gotovo isključivo prema sopstvenom nahođenju.

Problem predstavlja to što takva politika bukvalno tjera Njemačku da ponovo postane supersila Evrope i da u svojoj agendi pokušava isključivo da gleda svoje interese. Ipak je to nacija koja je izmislila takozvanu realpolitiku.

Za sada, Merkelova je usresređena na uspostavljanje zajedničke vojne komande u Briselu i poboljšanje odnosa sa Poljskom. Berlin i Varšava percipiraju Rusiju na isti način, a sada kada je Britanija izašla iz Unije, Merkelova shvata da što prije mora učvrstiti zajedničku evropsku vojnu strukturu. Osim toga, kancelarka pokušava da sredi i finansijski sektor EU, odnosno da pojača reformske procese. U tom pogledu, ona će se fokusirati na ispunjenje određenih francuskih zahtjeva, kako bi bar djelimično olakšala fiskalne probleme južne Evrope.

Iako još uvijek ne postoji dovoljno političke volje u njemačkim vladajućim krugovima za pretvaranje zemlje u vodeću silu "Starog kontinenta", Trumpovi potezi deluju kao katalizator i sve veći broj zvaničnika se okreće takvoj ideji.

Sve do danas, srž američke spoljne politike prema Evropi ležala je u Njemačkoj. Ta veza, međutim, ne samo da blijedi, već je i na granici pucanja. Biće to velika ironija ako Trump izazove trasformaciju Evrope u jedinstvenu vojnu supersilu.


(TBT, N.I., Newsweek.rs)