VJEČNI DOM CRNIH DUŠA: Prošetajte jedinim piratskim grobljem na svijetu

31.05.2017. u 10:11

TEME

Ovo pitoreskno ostrvsko groblje predstavlja vječni dom desetina ozloglašenih pirata


FOTO: (Profimedia)

Na maleckom ostrvu Sveta Marija, osam kilometara od istočne obale Madagaskara, leže kosti pirata koji su bili strah i trepet okeana tokom 17. i 18. vijeka.

Oko 100 godina, ostrvo Sveta Marija bilo je "vikendica" hiljada pirata. Na nedavno otkrivenoj mapi iz 1733. ovaj komadić zemlje označen je prosto i jednostavno kao "ostrvo pirata".

Položaj bilizu trgovinske rute "istočnih Indija", kao i čitav niz uvala i zaliva, učinio je ovo tropsko ostrvo idealnim za skrivanje piratskih brodova. Gusari sa svih strana svijeta izgradili su širom ostrva drvene kolibice, nekada ukrašene zastavama piratskih brodova ili grbovima ozloglašenih kapetana.

Na ostrvu je živio i "dovoljan" broj žena, koje su zadovoljavale piratsku požudu, a obilje tropskog voća omogućavalo im je da se prehrane i u najtežim vremenima.

Kada bi neki od pirata umro, posada ga je sahranjivala na pitoresknom groblju, u hladu palmi koje su pokrivale vrh brda i nadgledale ostrvske zalive. Danas je ostalo oko 30 nadgrobnih spomenika, uključujući i nekoliko na kojima je izrezbarena lobanja s ukrštenim kostima - međunarodni simbol pirata.

Prema legendi, ozloglašeni William Kir sahranjen je u velikoj crnoj grobnici na ovom ostrvu, i to u uspravnom položaju - kazna za njegova svirepa djela. Uistinu, on je sahranjen u Engleskoj, ali njegov legendarni brod "Adventure Galley", pronađen 2000, ostao je ukotvljen blizu ostrva, a plijen s posljednje plovidbe, navodno je zakopan negdje u blizini.

Izgledi pronalaženja Kidovog, ali i mnogih drugih blaga, i danas privlače avanturiste i istraživače na ostrvo.

 Pirati su napustili Svetu Mariju krajem 18. vijeka, kada je Francuska anektirala ostrvo, koje je 1960. vraćeno Madagaskaru. Danas, Sveta MNarija cvjeta kao turistička destinacija,

a oronulo piratsko groblje, oivičeno gustim tropskim rastinjem, otvoreno je za javnost i predstavlja jednu od najpopularnijih atrakcija.


(TBT, Newsweek.rs)