NESTAJE FORMA NEZAVISNOG FILMA Grlić: Jugoslovenska kinematografija nikad nije postojala

31.05.2017. u 10:10

KULTURA

" U Jugoslaviji se film radio za bioskope jer se vjerovalo da u trouglu autora, filma, treća strana mora biti publika, " kazao je Grlić


FOTO: Grlić (Profimedia)

Nikada nije postojala jugoslovenska kinematografija, već republičke one lične, individualne, kao što su kinematografije Žike Pavlovića, Dušana Makavejev, rekao je cijenjeni filmski reditelj Rajko Grlić u beogradskom Dorćol Platzu.

Tamo je u okviru programa festivala "Nakultiviši se" održana tribina na kojoj su nosim Grlića učestvovali glumac Ljubomir Bandović i pisac i scenarista Ante Tomić.

Grlić je napomenuo da je autorima bilo lakše u doba SRFJ jer je njena kinematografija bila serioznija.

"Generalno u pristupu film se mnogo pažljivije radio, za razliku od danas kada se sve olako snima i kada vlada reality show kao dominirajuća forma. U Jugoslaviji se film radio za bioskope jer se vjerovalo da u trouglu autora, filma, treća strana mora biti publika. Ne vjerujem u art filmove koji se prave za moju mamu i četiri prijatelja. Ako potrošim četiri godine na stvaranje filma onda želim da to ostvarenje komunicira sa nekim" kazao je Grlić.

Prema njegovim riječima, danas nestaje forma nezavisnog filma.

"Televizija danas preuzima rizike eksperimentisanja i guranja granica u stvaranju novih stvari. Danas je veoma skupo staviti film u bioskope. Holivud troši dva ipo puta cijene filma za njegovu reklamu. To više niko ne može da prati" kazao je Grlić.

On kaže da je tri filma radio po knjigama Dubravke Ugrešić, Borislava Pekića i Ante Tomića.


(TBT)