PROVALJEN TRUMPOV TAJNI PLAN: Siriji nudi savez, da protjera Putina sa Bliskog istoka!

31.05.2017. u 10:10

GEOPOLITIKA

Komentirajući nedavnu bliskoistočnu turneju američkog predsjednika Trumpa, libanski poslanik i član bloka „Lojalnost otporu“ Valid Sakrija rekao je za Sputnjik da SAD prekrajaju Bliski istok i da je region u svojim posljednjim danima što se trenutno vidi na savremenim mapama


FOTO: Al Sisi, Salman, Trump (Screenshot)

Putovanje na Bliski istok Donalda Trumpa i njegovi sastanci sa liderima arapskih i islamskih zemalja bili su usmjereni na razmještanje snaga u regionu, rekao je Valid Sakrija.

On smatra da bi Sirija uskoro trebalo da postane saveznik SAD, što će prekinuti veze Damaska sa njegovim sadašnjim saveznicima. Nova američka strategija bi trebalo da izgura Rusiju sa Bliskog Istoka, objasnio je libanski poslanik.

- Američki predsjednik Franklin Roosevelt (1933-1945) se 1930. godine dogovorio sa prvim monarhom i osnivačem Saudijske Arabije Abdulazizom el Saudom da će toj zemlji pružiti zaštitu i podršku SAD u zamjenu za saudijsku naftu- rekao je Sakrija.

Sa novim prijetnjama sa kojima se monarhija trenutno suočava došlo je vrijeme da se obnovi njena politička strategija, što je dovelo do uspostavljanja nove regionalne organizacije, tzv. „arapskog NATO-a“. Kraljevstvo, sa svoje strane, povećava svoje investicije u američku privredu.

- Saudijci gledaju na Izrael, Iran i njegove saveznike, kao što su Hezbolah i Sirija, kao na svoje glavne pretnje. Američki predsjednik Trump također je označio Iran kao neprijatelja, jer je Iran neprijatelj Izraela. Stoga smatramo da će se situacija na Bliskom istoku promijeniti. Najprije će biti organizovana zavera protiv Sirije, a zatim će doći do potpune promjene vlasti u zemlji i njenog daljeg pretvaranja u saveznika SAD- istakao je on.

On također smatra da će Rusija i druge zemlje koje su protiv američke politike u regionu biti istisnute sa Bliskog istoka.

Libanski poslanik je objasnio da je tim planom također predložen raspad Sirije kako bi se obezbijedila maksimalna bezbjednost Izraela od Irana i Iraka.


(TBT, Sputnik)