SLIKE SRUŠENE DŽAMIJE OBIŠLE SVIJET: Vučić RUŠI DŽAMIJU, a nije smio srušiti ZUKORLIĆEVE privatne DVORE!

27.05.2017. u 16:12

RELIGIJA

Zemunski iImam Emin Zejnulahu kaže povodom rušenja objekta Islamske zajednice u Zemun polju, da vlasti nisu ispoštovale dogovor da se sruši krov i dio sprata


FOTO: Zejnulahu (Filip Plavčić)

Zejnulahu je rekao da je sa predstavnicima nadležnih organa, koji su jučer izašli na teren zbog rušenja, postignut dogovor da se ne dira dio objekta, koji je u procesu ozakonjenja.

Nelegalno izgrađen vjerski objekat Islamske zajednice u Zemun polju, čije je rušenje bilo spriječeno jučer, srušen je bagerom između tri i četiri sata poslije ponoći, a kako kažu očevici, rušenje je obezbeđivao veliki broj policajaca.

Srušeni su sprat i potkrovlje na objektu čija je gradnja počela 2014. godine bez dozvole i u međuvremenu više puta zaustavljana.

"Čekamo da se jave i vlasti, podnijećemo i zahtjev da legalno gradimo. Mi nećemo mijenjati našu prirodu, ostat ćemo isti, nelegalno su srušili, sada ćemo tražiti legalno da gradimo, na obraz ove države i zemlje", rekao je Zejnulahu.

On je dodao da Ustav garantuje vjerske slobode i pripadnicima Islamske zajednice, te da će se moliti da se sve završi na dobrobit muslimana i države Srbije, jer je, kako kaže, to njihova država.

"Meni je žao svakoga ko je učestvovao u ovome, makar i potpisom, jer se božja kuća ne ruši. Ovo je naša država, drugu nemamo, a ona je pokazala da nema sluha za nas, vidjećemo šta će biti dalje, a danas ćemo se klanjati na ulici jer je u toku Ramazan i tada nam je džuma", rekao je Zejnulahu.

Mještani naselja Zemun polja rekli su reporteru Tanjuga da je prije i tokom rušenja bila ugašena struja i, kako tvrde, nisu im radili mobilni telefoni.

Opština Zemun saopštila je da je bespravno započeti objekat Islamske zajednice u naselju Zemun polje srušen, jer je Islamska zajednica, kao investitor, bez dozvole gradila objekat u Kurirskoj ulici 41, oglušujući se o odluke građevinske inspekcije i krivične prijave.

"Radovi su nastavljani i nako što je građevinska inspekcija Gradske opštine Zemun više puta zatvarala gradilište i podnijela više krivičnih prijava", navodi se u saopštenju.

Nakon što je građevinska inspekcija je na osnovu Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o opštem upravnom postupku donijela Rješenje o uklanjanju nelegalnog objekta i Zaključak o dozvoli izvršenja navedenog Rješenja i iste dostavila investitoru, koji je nastavio sa izvođenjem bespravnih radova, izvršeno je rušenje bespravno započetog objekta, dodaje Opština.


(TBT, Agencije)