NAKON ŠTO SE NASPAVAO Obama: Velike nacije se ne smiju kriti iza zidova

27.05.2017. u 10:30

GLOBAL

Zabrinjava jaz između bogatih i siromašnih, a napredak i mir ne smiju se uzimati zdravo za gotovo, kaže Barack Obama


FOTO: Obama (Reuters)

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama kazao je, tokom današnjeg obraćanja u Berlinu, kako se velike nacije „ne smiju kriti iza zida“ kako bi se zaštitile od prevrata i siromaštva u drugim državama, prenose agencije.

On je, na panel-diskusiji o demokratiji sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel pred 70.000 ljudi, na mjestu kojim je nekada prolazio Berlinski zid, 90 minuta govorio o međunarodnim i američkim problemima, bez da je ijednom spomenuo svog nasljednika Donalda Trumpa.

Ipak, u dijelu govora koji se vjerovatno odnosio na Trumpov plan izgradnje zida duž granice sa Meksikom kako bi se spriječio priliv ilegalnih migranata i droga na teritoriju SAD-a, Obama je istakao kako se svijet smanjuje zbog globalizacije i tehnologije.

Dodao je kako nije moguće ostati izoliran od problema u inostranstvu.

„Ukoliko postoje nestabilnosti u ovim državama, ako postoji loša uprava, ako postoji siromaštvo, mi se ne možemo izolirati iz ovog novog svijeta u kojem živimo. Ne možemo se skrivati iza zida“, poručio je bivši američki lider.

Jaz nejednakosti

Obama, kojem je ovo prvi govor u Evropi otkako je napustio Bijelu kuću, također je upozorio da se napredak i mir ne uzimaju zdravo za gotovo.

„Svijet je na raskršćima“, istakao je tokom govora na Brandenburškoj kapiji.

„Veoma brine sve veći jaz nejednakosti među državama i nacijama. Svijet nikada nije bio bogatiji, zdraviji, obrazovaniji. Ako možemo nastaviti sa takvim napretkom, onda sam veoma optimističan za našu budućnost. Moj posao je sada da pomognem da se napravi naredni korak u tom pravcu.“

Kazao je kako se proteklih mjeseci „pokušao naspavati“ i provesti više vremena sa porodicom.


(TBT, Agencije)