POTRESNA ISPOVIJEST LJEKARA MANČESTERSKIH ŽRTAVA: Iste rane vidio sam u Aleppu gdje nevina djeca plaćaju najvišu cijenu

27.05.2017. u 10:30

TEROR

Muniru Hakimiju, doktoru iz Sirije, rane koje je žrtvama nanio bombaš samoubica u Mančesteru dobro su poznate


FOTO: (Twitter)

Doktor Munir Hakimi, sirijski ljekar koji sada živi u Manchesteru, već je imao prilike da vidi rane kakve su zadobile žrtve u napadu na koncertu Ariane Grande u Manchesteru. On je imao prilike da volontira u bolnicama u ratom zahvaćenoj Siriji i tamo vidi nebrojene užase koje terorizam donosi. Po povratku kući, ovaj hrabri doktor nadao se da neće imati priliku da više vidi takve rane, prenosi Middle East Eye.

"Mislio sam da nikada neću ponovo imati posla sa terorističkim napadom u blizini moje kuće, porodice i djece", kaže Hakimi koji vodi humanitarnu organizaciju Syria Relief, koja  pruža medicinsku pomoć, edukaciju, vodu, hranu i sanitarije za ljude u Siriji u kojoj je u šestogodišnjem ratu poginulo 60.000 ljudi.

Tokom svog boravka u Siriji sa organizacijom, Hakimi je liječio mnoge žrtve napada Islamske države, među kojima je bila i petomjesečna beba koja je ostala bez ruku, nogu i roditelja prilikom granatiranja. U zahtjevnoj operaciji nesretne djevojčice pomagao mu je i kolega dr. Dejvid Not.

 "Već 20 godina volontiram u ratnim zonama. Za to vrijeme boravio sam u najopasnijim dijelovima svijeta i bio svjedok sumraka civilizacije... ali Sirija je nešto najgore što sam imao prilike da iskusim", napisao je o događaju Not, hirurg iz organizacije Syria Relief. "U bombaškim napadima improvizovanim eksplozivnim napravama većina žrtava su bila djeca koja su imala zastrašujuće povrede. Čitavi dijelovi njihovih tijela bili su otkinuti hiljadama parčića usijanog gelera."

Sada teroristička grupa Islamska država stoji iza bombaškog napada u Manchesteru koji je izveo Salman Abedi, a jedina razlika u napadima je što je u Engleskoj dostupna bolja njega.

 "U Siriji nismo imali mnogo vremena i morali smo da koristimo sedative kao blaži oblik anestetika", kaže Hakimi. "U Manchesteru pacijenti mogu da dobiju opštu anesteziju i dostupna je sva savremena tehnologija."

Ali bez obzira na to gde se to dešava, napadi su užasni. "Ovakva krvoprolića bolno je posmatrati jer nevina djeca ne bi smjela da plaćaju danak terorizmu", zaključuje Hakimi.

Hakimi i Not također su bili i "doktori iz sjenke" jer su u nekim prilikama i preko Skypea ili WhatsAppa davali savjete hirurzima u Siriji kako da izvedu složene operacije.


(TBT, Newsweek.rs)