BERLIN FORMIRA EVROPSKU VOJSKU: Njemačka je započela tihu integraciju vojnih snaga drugih evropskih država

27.05.2017. u 10:30

GEOPOLITIKA

Kako piše Elisabet Brou za ugledni magazin Foreign Policy, Njemačka, Rumunija i Češka napravile su radikalni korak prema nečemu što bi moglo izgledati kao početak evropske vojske


FOTO: (AP)

Vojna saradnja država EU i danas uglavnom ostvaruje kroz članstvo u NATO paktu (uz opasku da nisu sve EU države članice pakta, i naravno, obrnuto), Njemačka je vojska pod svojom kapom započela tihu integraciju vojnih snaga drugih evropskih država.

Kako piše Elisabet Brou za ugledni magazin Foreign Policy, Njemačka, Rumunija i Češka napravile su radikalni korak prema nečemu što bi moglo izgledati kao početak evropske vojske, ali znatno odvojen od političkih zavrzlami koje neizbježno prate takve odluke.

Da odmah pojasnimo, ni rumunska ni češka vojska neće odjednom postati dio Bundesvera, ali će svaka od tih država tokom slijedećih mjeseci integrirati po jednu brigadu u njemačke vojne snage.

Tako će se Bundesveru pridružiti 81. Mehanizirana brigada iz Rumunije koja će se postati dio Divizije za brzo djelovanje njemačkih vojnih snaga, dok će elitna češka 4. brigada za hitno djelovanje, koja je služila u Afganistanu i na Kosovu, ući u sastav 10. oklopne divizije Bundesvera.

Pritom ove rumunske i češke brigade neće biti prve jedinice iz drugih država koje su se našle pod okriljem Bundesvera – to su ranije učinile dvije holandske brigade.

Njemačka vlada pokazuje da je voljna nastaviti sa evropskom vojnom integracijom, čak i ako drugi na kontinentu još uvijek nisu – smatra profesor međunarodne politike Karlo Masala.

Prema pisanju magazina Njemačka pod konceptom „Framework Nations“ gradi evropsku mrežu mini vojski pod kapom Bundesvera.

Ali, motivi njemačke vojske prvo leže u želji da popune redove, pogotovo s obzirom na činjenicu da je Bundesver od kraja Hladnog rata (tada samo vojska Zapadne Njemačke) do danas sa 370.000 vojnika spao na 176.015 muškaraca i žena u redovnom sastavu vojnih snaga.

Dok se 1989. godine na vojsku trošilo 2,7 odsto budžeta, ta brojka je prošle godine iznosila samo 1,2 odsto, daleko od željenog standarda NATO pakta prema kom bi države članice trebale na obranu trošiti minimalno dva odsto svog nacionalnog proračuna.


(TBT, Foreign Policy)