IRANCI ZA INTERAKCIJU Rouhani: SAD-u nedostaje znanja o Bliskom istoku

24.05.2017. u 00:53

GLOBAL

'Na Bliskom istoku ne može se ostvariti stabilnost bez pomoći Teherana', rekao je iranski predsjednik Hassan Rouhani


FOTO: Rouhani (Reuters)

Na Bliskom istoku ne može se ostvariti stabilnost bez pomoći Teherana, rekao je iranski predsjednik Hassan Rouhani, odgovarajući na kritike predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, koji se nalazi u posjeti regiji.

Rouhani, pragmatičan političar koji je osvojio novi mandat na prošlosedmičnim predsjedničkim izborima, također je opisao samit na kojem je Trump sudjelovao u Saudijskoj Arabiji ovog vikenda kao "ceremonijalni događaj koji nema političku važnost i neće donijeti rezultate".

"Ko može reći da se može vratiti stabilnost u regiji bez Irana? Ko može reći da će regija doći do potpune stabilnosti bez Irana?", upitao je Rouhani na konferenciji za novinare koju je direktno prenosila državna televizija.

Znanje o regiji

Rouhani je rekao da administraciji Sjedinjenih Američkih Država nedostaje znanja o Bliskom istoku, prenosi Hina.

"Amerikanci su pribjegli mnogim metodama protiv Irana, ali su sve propale. Čekamo novu vladu da nađe stabilnost i kontinuitet njenih politika", rekao je Rouhani, koji je pregovarao o sporazumu Irana i šest velikih sila o ograničavanju iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija.

"Problem je u tome što Amerikanci ne poznaju našu regiju i oni koji savjetuju dužnosnike SAD-a pogrešno ih navode", rekao je.

Rouhani je rekao da su prošlosedmični predsjednički izbori pokazali da Iranci žele više demokratije i interakcije sa svijetom i dodao da bi to vodilo prijeko potrebnom ekonomskom napretku.

"Iranski je narod glasao za umjerenost jer zna da bogata ekonomija i radna mjesta mogu doći samo kroz ulaganja, a ulaganja kroz slobodu i interakciju sa svijetom", rekao je.

Također je rekao da će nastaviti s iranskim programom razvoja balističkih raketa.

'Da se izbjegne 11. septembar'

"Iranska nacija odlučila je biti moćna. Naše su rakete za mir i odbranu. Američki zvaničnici trebaju znati da, kad god trebamo testirati raketu, to ćemo i učiniti i nećemo čekati njihovo dopuštenje", rekao je Rouhani i dodao da se "američki san o okončanju iranskog programa razvoja raketa nikad neće obistiniti".

Samit u Saudijskoj Arabiji u uvodniku u nedjelju komentirao je i iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, koji je predložio predsjedniku SAD-a da sa svojim domaćinima razmotri kako da se izbjegne novi teroristički napad na SAD poput onih 11. septembra 2001, u kojima je život izgubilo 3.000 ljudi.

Saudijska Arabija godinama negira da je pružila potporu 19-erici otmičara aviona, od kojih su većina bili saudijski državljani.


(TBT, Agencije)