TRUMPOVA “SVETA” TURNEJA: Nakon Saudije, Trump putuje u Izrael i Vatikan

23.05.2017. u 03:43

GLOBAL

Predsjednik SAD Donald Tramp stiže danas u Izrael nakon dvodnevne posjete Saudijskoj Arabiji


FOTO: Trump (Getty images)

Predsjednik SAD Donald Tramp stiže danas u Izrael nakon dvodnevne posjete Saudijskoj Arabiji.

On će se odvojeno sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Jerusalimu danas, a sutra u Vitlejemu na Zapadnoj obali s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, nakon što je rekao da pronalaženje rješenja za sukob između dva naroda "možda i nije tako teško kao što su ljudi godinama mislili".

Trump će posjetiti Memorijalni centar holokausta Jad Vašem i Zid plača u Jerusalimu. On je već bio domaćin Netanjahuu u Bijeloj kući u februaru i Abasu u martu, kada je dao pomenutu izjavu o postizanju mira. Tada je objasnio da je za to potrebna želja obje strane i izrazio uvjerenje da Izrael želi mir i da Abas žali mir, najavivši: "Mi ćemo postići sporazum".

Zvaničnici Bijele kuće su međutim nastojali da umanje očekivanja o postizanju značajnog napretka u mirovnom procesu tokom ove Trumpove posjete, označivši je više simboličnom nego suštinskom. Trump dolazi nakon što je otkriveno da je navodno objelodanio strogo povjerljive obavještajne informacije koje je Izrael prikupio o Islamskoj državi ruskim zvaničnicima, bez izraelske dozvole.

Izrael je također izrazio zabrinutost zbog sporazuma o prodaji američkog oružja Saudijskoj Arabiji u vrijednosti od 110 milijardi dolara koji je potpisan u subotu u Rijadu. Izraelski ministar Juval Stajnic izjavio je tim povodom da je Saudijska Arabija "neprijateljska zemlja" i da je sporazum "definitivno nešto što bi trebalo da zabrine".

Izraelski zvaničnici kažu da ne znaju kakve će ideje Trump iznijeti tokom posjete i kakve će koncesije tražiti. Palestinski aktivisti su u međuvremenu pozvali na Dan bijesa, odnosno demonstracije na dan Trumpove posjete Zapadnoj obali kako bi se skrenula pažnja na štrajk stotina palestinskih zatvorenika glađu koji traje već i više od mjesec dana. Oni namjeravaju da protestuju zbog onoga što kažu da je nefer američka podrška Izraelu.

Trump poslije Izraela i Zapadne obale putuje u Vatikan, pa potom u Brisel na NATO samit i na Siciliju na sastanak Grupom sedam najbogatijih zemalja svijeta.


(TBT, Agencije)