ŽESTOKO I NEMARNO: Ovo je 6 odrednica Trumpove spoljne politike... za sada

22.05.2017. u 11:01

GLOBAL

Poslije burnog početka, Trumpova spoljna politika postaje "normalnija" nego što su mnogi analitičari očekivali. Ipak, postoji mnogo "šta ako"


FOTO: Trump (Fonet)

Dok administraciju Donalda Trumpa sve jače potresaju skandali povodom komunikacije predsjedničkog tima sa Rusima tokom kampanje, kao i oko otpuštanja šefa FBI i odavanja povjerljivih informacija ruskom šefu diplomatije, mnogi smatraju da, ukoliko Trump želi da se izvuče i preživi u Bijeloj kući, potrebna je nekakva spoljnopolitička kriza koja bi zamaskirala unutrašnje potrese.

Ipak, nikome još uvek nije jasno kako bi se zapravo Trump pokazao na tom planu. Ovde izdvajamo 6 činjenica o spoljnoj politici u eri Donalda Trumpa, koje smo mogli da otkrijemo do sada.

 1. Ostao je dosljedan stavu da je "Amerika na prvom mjestu"

U toku kampanje Trump je više puta rekao kako se protivi vojnim savezima, međunarodnim ugovorima, nevladinim organizacijama i sličnim elementima koji su do sada oslikavali američki internacionalizam. Na samom početku mandata je odustao od sporazuma o Trans-Pacifičkom partenrstvu, zaoštrio je odnose sa Evropskom Unijom i Meksikom i uveo restriktivne mjere za migrante iz muslimanskih država. Ovim je pokazao, bar njegove pristalice tako misle, da "Amerika na prvom mjestu" za njega ipak nije samo politički slogan.

2. Radikalne promjene je teško donijeti

Poslije burnog početka, Trumpova spoljna politika postaje "normalnija" nego što su mnogi analitičari očekivali. U međuvremenu je našao razumijevanja za NATO, ojačao saveze sa Japanom i Južnom Korejom, nije pokušao da napadne sporazum o nuklearnom naoružanju sa Iranom ili politiku "jedne Kine", i što je najbitnije prekinuo je napore da sklopi mir sa Basharom Al Assadom. Ovim je samo pokazao da obećanja u kampanji uglavnom prevazilaze djela u toku mandata.

3. Izgledati žestoko je prioritet za Trumpa

Trump je do sada uspio da stvori niz neprijatelja, od Sirije i Irana do Sjeverne Koreje, što se zasniva na činjenici da je Obama uglavnom doživljavan kao predsjednik koji previše stidljivo pokušava da se obračuna sa američkim neprijateljima. Za sada je njegova administracija svojim postupcima prema Iranu i Sjevernoj Koreji pokazala da je lako izgledati žestok u spoljnoj politici, još niko nije siguran kakve će to rezultate dati.


FOTO: Trump (Reuters)

4. Dao je veću slobodu svojim generalima

Ovakva politika se pokazala korisnom ali i rizičnom. Trump je za razliku od svog prethodnika dao veću autonomiju svojim vojnim zapovjednicima. Sa jedne strane u današnje vrijeme organizacija koja fleksibilna i decentralizovana može mnogo brže i efikasnije da odgovori na izazove na terenu. Sa druge strane ovo vodi većoj upotrebi sile, radikalnijoj borbi protiv terorista i eventualno većim civilnim žrtvama. Pitanje je da li će Trump uspjeti da izbalansira ove dvije suprotstavljene koncepcije.

5. Disciplina nije jača strana Trumpove administracije

Pored brojnih kontradiktornih izjava koje su pokrenula više pitanja nego što su dala odgovora, nikome još uvijek nije jasno kakve su Trumpove dugoročne namjere u Siriji. Ovo je mnogo veći problem nego što se čini, pošto ovakvo djelovanje podriva autoritet predsjednika, i otvara pitanje kako će Trumpova administracija reagovati u slučaju ozbiljnije krize. Uz to, skandali s otpuštanjem Michael Flynna sa mjesta savjetnika za bezbjednost, kao i istrage povodom navodnog dosluha Trumpovog tima s Rusima, i nedavno otpuštanje šefa FBI koji je tu istragu vodio, pokazuje kako je i timu, ali i samom predsjedniku teže da održi red i poredak u Bijeloj kući.

6. Dugoročni spoljnopolitički ciljevi su i dalje nejasni

Uobičajeno je da nakon prvih 100 dana znamo koji su spoljno politički ciljevi, ali već smo odmakli od ove vremenske odrednice, a i dalje se čini da ni sama administracija nema ogovor na ovo pitanje. Da li će Amerika istupiti iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama, kakav će biti dalji odnos prema Assadu, da li će Trump ostati dosljedan nekim od svojih radikalnijih navoda iz kampanje? To su samo neke od nedoumica na koje nemamo odgovor. Posebno je pitanje kako će novi predsjednik reagovati na nove i neočekivane izazove u budućnosti.


(TBT, newsweek.rs)