PRVA UVREDA ZA DOMAĆINE! MELANIA BEZ MAHRAME U RIJADU: Trump zbog toga ranije kritizirao Michelle Obamu!

21.05.2017. u 14:16

GLOBAL

Prva dama SAD Melania Trump doputovala je danas u posjetu Saudijskoj Arabiji sa svojim suprugom, američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, bez mahrame na glavi, a ta njena odluka odmah je privukla pažnju na društvenim mrežama

FOTO: Trump (AP)

Ona je iz aviona izašla u crnom kompletu sa širokim zlatnim kaišem, ali nije ispoštovala običaj koji nalaže da strane zvaničnice u posjeti Saudijskoj Arabiji na glavi nose mahramu, prenosi AP.

Međutim, Trump je svojevremeno kritizirao bivšu prvu damu Michelle Obamu što nije nosila mahramu kada je tu zemlju posjetila u januaru 2015. sa tadašnjim predsjednikom Barackom Obamom, primjećuje američka agencija.

Trump je u tweetu 2015. godine naveo da je, iako su mnogi pozdravili odluku Michelle Obame, narod Saudijske Arabije "bio uvrijeđen".

Predsjednik Trump, koji je danas posjetom Rijadu počeo svoju prvu međunarodnu turneju otkako je stupio na predsjedničku funkciju, imat će danas mnogobrojne sastanke sa saudijskim zvaničnicima.

FOTO: Trump, Salman (AP, Evan Vucci)

Posjetu je počeo uz kahvu na aerodromu sa saudijskim kraljem Salmanom, a kasnije tokom dana bit će mu priređen svečani doček na kraljevskom dvoru i ručak, nakon čega je predviđen bilateralni sastanak sa kraljem i sastanak sa princom prijestolonasljednikom.

Večeras će prisustvovati kraljevskom banketu u Palati Muraba, a potom će obići Nacionalni muzej, navodi američka agencija.

Saudijci su Trumpa dočekali bilbordima sa njegovim likom i likom kralja duž saobraćajnica Rijada, a Trumpov luksuzni hotel osvijetljen je crvenim, bijelim i plavim svjetlima.

(TBT, Tanjug)