TRUMP JE SAUDIJCIMA SPREMAN PONUDITI DVIJE STVARI: Najveći ugovor o prodaji oružja u historiji i prijedlog za Arapski NATO

20.05.2017. u 17:14

ANALITIKA

Vođe iz Zaljeva su imale duboko nepovjerenje u Obamu (osjećanje je vjerovatno bilo obostrano) i radovalo ih je da će bilo koji predsjednik nakon njega donijeti promjenu.

 

FOTO: (Faisal Al-NAsser/Reuters)

Saudijci su toliko uzbuđeni oko posjete američkog predsjednika Donalda Trumpa da su napravili web stranicu na četiri jezika sa satom za odbrojavanje i informacijama o različitim bilateralnim, panarapskim i panislamskim sastancima koje će Trump održati u Kraljevini.

Kroz nekoliko proteklih godina postalo je uobičajeno da političko i vojno vodstvo u zaljevskim zemljama od Muscata do Riyada protestira protiv američke politike tokom administracije Baracka Obame. U očima mnogih od njih, ona je dovela do neopisivog uspona Irana, njihovog najljućeg neprijatelja, te dopirinijela nemirima u regiji. Od Trumpovog izbora, preokret u stavovima širom regije je i više nego očit.

Vođe iz Zaljeva su imale duboko nepovjerenje u Obamu (osjećanje je vjerovatno bilo obostrano) i radovalo ih je da će bilo koji predsjednik nakon njega donijeti promjenu. To što je pobijedio Trump, a ne Hillary Clinton, bio je šećer na kraju budući da su izgledi za novi početak, ili kako je jedan zvaničnik iz Bahreina kazao „vraćanje osnovama“, mnogo bolji s republikanskom administracijom.

Da li će slavlje u Zaljevu potrajati ovisi o tome šta će Trump ostvariti tokom svoje posjete koje počinje krajem sedmice. Zvaničnici iz Zaljeva cijene Trumpovu agresivnu retoriku protiv Irana, ali riječi neće biti dovoljne da im uliju povjerenje oko vitalnih pitanja  o nacionalnoj sigurnosti. Što Trump nudi u smislu konkretnih planova za suočavanje s Iranom, u dogovoru sa svojim regionalnim partnerima, odredit će prirodu i trajanje medenog mjeseca. Moglo bi se već zaključiti da će posjeta biti uspješna, ali zaljevske vođe ne traže samo fotografiranje i rukovanja. Na pameti im je ozbiljan posao i jedva čekaju rad na zajedničkoj agendi kako bi se borili sa istim prijetnjama i tražili strateške prilike.

Prema navodima Washington Posta, Trump je spreman ponuditi dvije stvari: najveći ugovor o prodaji oružja u historiji i prijedlog za Arapski NATO. Kako god, po mojoj procjeni, u skorije vrijeme neće pomoći oko suprotstavljanja Iranu niti će učvrstiti američko-zaljevsko partnerstvo. Prodaja oružja će nastaviti kupovati utjecaj arapskih zaljevskih zemalja u Washingtonu i pomoći zastrašivanju Irana. Ali supersonični avioni, raketna odbrana i drugo teško naoružanje bit će beskorisno u iranskom asimetričnom ratu koji je srušio nekoliko proameričkih vlada i uzrokovao haos širom regije.

Odavno podržavam Arapski NATO, ali će trebati godine da se stvori jedinstvena političko-vojna sila.  U isto vrijeme, Iran će dodatno proždirati teritoriju i širiti svoj utjecaj na Bliskom istoku. Zaigurno da Arapski NATO ima veliku stratešku vrijednost – to je, u smislu troškova i održavanja, najefikasniji odgovor na iranski regionalni izazov – ali nije neposredno rješenje kompleksne, hitne i sve veće iranske prijetnje.

Jedino predanost značajnom poboljšanju američko-arapskih sigurnosnih odnosa i gradnja savjetodavnih mehanizama na taktičkim, operativnim i strateškim nivoima može učiniti nešto. Obami pripadaju zasluge jer je započeo ovaj proces pokretanjem dvaju SAD-GCC samita u Camp Davidu i Riyadu proteklih godina. Ipak, nijedan sastanak nije predložio ozbiljne mehanizme za implementaciju, a prvenstveno jer strane nisu vjerovale jedna drugoj.

Prateći napredak na ključnim izvještajim o rezultatima obaju samita, bilo je očito čak i Obaminim zvaničnicima da je bilo mnogo prostora za poboljšanje. Trump bi trebao završiti što je Obama započeo i instruirati svoj tim da surađuje sa američkim partnerima iz Zaljeva na implementaciji agendi iz Camp Davida i Riyada. 

Takav Trumpov potez bi označio novo poglavlje u američkim političkim te sigurnosnim odnosima sa Zaljevom, što bi moglo dovesti do veće volje nekih naših partnera da učine stvari koje smo i ranije tražili, a kojima su se uvijek opirali, uključujući više domaćih reformi, bolja suradnja u borbi protiv terorizma, pomoć oko kampova za sirijske izbjeglice i aktivniju ulogu u izraelsko-aplestinskom ratu.

Znatan napredak u sigurnosnim odnosima bi udaljio SAD od sektaškog rata i regionalnih obračuna za moć na Bliskom istoku, te bi njihovim partnerima pomogao da sami rješavaju probleme oko sigurnosti i postanu pouzdaniji i odgovorniji regionalni partneri. Ovaj proces bi također pojačao američki kredibilitet i ugled pouzdanog saveznika širom svijeta.

(TBT, FA, Prevela Jasmina Drljević)