JOŠ SAMO JEDNU GODINU! Izetbegović: Istrajat ćemo na tome da Bošnjaci budu jednakopravni u Mostaru

20.05.2017. u 17:14

POLITIKA

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i lider SDA stigao je u Mostar gdje se sastao s privrednicima iz Hercegovine i ostalih krajeva BiH


FOTO:Izetbegović (FAKTOR)

„Zamolili smo grupu privrednika iz svih krajeva BiH koji su zainteresirani za investiranje u Mostar i Hrecegovinu, da dođu i da vidimo koje su mogućnosti, da vidimo kako im vlast u Hercegovini, u Mostaru, na enetitetskom i državnom nivu može pomoći da se ubrza ekonomski oporavak ovog dijela BiH“, kazao je Izetbegović.

Prokomentarisao je i neriješen politički status Grada Mostara te kada se mogu očekivati izbori u gradu na Neretvi.

„Mislim da će to sve ipak biti riješeno u sljedećih godinu dana, imamo tu zahtjeve hrvatske strane u odnosu na Izborni zakon, ali ne možemo rješavati samo jednostrano ono za što je jedna etnička grupa zainteresirana. Radit ćemo to u paketu zajedno s izborima u Mostaru, s nekim našim zahtjevima, i iskombinovati jedan dobar paket. Mislim da ćemo to završiti najdalje do proljeća 2018 godine“, rekao je Izetbegović.

Jasno je poručio, na upit medija, da SDA nikada nije bila na fonu podjele grada Mostara i da se uvijek borila za jedinstveni Mostar i cjelovitu BiH.

„Ne znam odakle takve floskule. Jesmo za jednakopravnost Bošnjaka u ovom gradu, da svi imaju svoje poziciju u njemu, to jesmo, i na tome ćemo ustrajati“, istaknuo je Izetbegović.

Na upit novinara da komentariše izjavu visokog diplomate američke administracije da je očit utjecaj Rusije na Balkanu i da navodno podupiru otcjepljenje manjeg bh entiteta, Izetbegović je kazao da takve vrste utjecaja Rusije ovdje nema.

„Da jednostrano podržavaju pravoslavce na Balkanu to je jasno, ali da idu da nanesu štetu Srbima u BiH i na Balkanu svojom politikom, da ih gurnu u neke takve stvari, ne bih rekao. Mislim da je čak obrnuto, da je Milorad Dodik promijenio retoriku nakon jednog sastanka u Moskvi, da je upravo tada kazao da oni neće biti problem i da neće ići na otcjepljenje“, istaknuo je Izetbegović.


(TBT, Agencije)