POSLJEDNJA PORUKA SRPSKOG IDEOLOGA GENOCIDA Ćosić: Ne trošite snagu na Kosovo, historija je to riješila mimo vas

20.05.2017. u 17:14

REGIONAL

Na današnji datum prije tri godine preminuo je Dobrica Ćosić. Ovo je bila njegova posljednja poruka generacijama koje dolaze poslije njega, a koju je poslao preko časopisa Nedeljnik


FOTO: Ćosić (Vesna Anđić, RFE)

Na današnji datum prije tri godine preminuo je Dobrica Ćosić. Ovo je bila njegova posljednja poruka generacijama koje dolaze poslije njega, a koju je poslao preko časopisa Nedeljnik.

On je generacijama koje ostaju iza njega savjetovao da ne troše snagu na kosovsko pitanje, jer je "historija to riješila mimo nas".

"Vi više ne možete uticati na njene ishode", rekao je Ćosić.

Poslao je i poruku: "Nema više rata za Srbe. Mi više ne smijemo ratovati. Nemamo biološki, a više ni patriotski potencijal. Vjerujem da je mir jedini uvjet našeg postojanja. Praviti kompromise, odstupati i od načela ako treba da se sačuva mir."

Ćosić je rekao i da je za njega kosovsko pitanje riješeno.

"To znači da ono više ne postoji kao južna srpska pokrajina. Mi smo u ratu sa Albancima izgubili Kosovo. Da li je to konačno, o tome danas ne možemo suditi, jer niko ne zna kako evropska i balkanska historija mogu da se isfabuliraju u narednim stoljećima. Ili stoljeću", rekao je između ostalog Ćosić. "Naša nacionalna politika prema Kosovu vezivala se za oslobođenje južne Srbije i Makedonije. Kosovsko pitanje bilo je poistovjećeno sa makedonskim pitanjem. Makedonija je poslije Drugog svjetskog rata postala država, a Kosovo je također, ovim ratom, 1999, politički izgubljeno, i ne treba više ni atom snage trošiti na to pitanje", rekao je Ćosić.


(TBT)