U NJIHOVIM RUKAMA JE BUDUĆNOST IRANA: Počeli predsjednički izbori u Iranu, među prvima glasao Hamenei

20.05.2017. u 17:10

GLOBAL

U Iranu su danas počeli predsjednički izbori, prvi u zemlji otkako je u julu 2015. sklopila historijski nuklearni sporazum sa velikim silama


FOTO: (EPA)

U Iranu su danas počeli predsjednički izbori, prvi u zemlji otkako je u julu 2015. sklopila historijski nuklearni sporazum sa velikim silama.

Aktuelnom šefu države Hasanu Ruhaniju glavni protivnik je konzervativni Ebrahim Raisi, blizak iranskom vrhovnom vjerskom vođi ajatolahu Aliju Hameneiju.

Među prvima je jutros glasao Hamenei koji je pozvao Irance da izađu na izbore uz poruku da je u "njihovim rukama budućnost Irana".

Izbori imaju karakter referenduma budući da Iranci treba da potvrde umjerenu politiku 68-godišnjeg Ruhanija koji je na vlasti od 2013. godine.

U Iranu će oko 56 miliona glasača glasati na više od 63.000 glasačkih mjesta.

Jedna od centralnih tema izbora su i ekonomska pitanja. Ruhani je vodio pregovore sa šest velikih sila o spornom iranskom nuklearnom programu. Ti pregovori su doveli do sporazuma kojim je ukinut dio međunarodnih sankcija Iranu.

Ruhanijev protivnik, konzervativni Raisi (53) je iranske pregovarače o nuklearnom sporazumu optužio za "slabost", ali sporazum nije doveo u pitanje.

U slučaju da nijedan kandidat ne osvoji 50 odsto glasova, biće drugog kruga glasanja.

Prema nezvaničnim predizbornim anketama, Ruhani ima prednost.


(TBT)