SPASA NAM NEMA, PROPASTI NEĆEMO! Yee: Bez reformi, BiH suočena s rizikom da postane propala država

20.05.2017. u 17:09

POLITIKA

Nacionalne tenzije su opet u usponu. Nedavno nasilje u Makedoniji potcrtalo je ozbiljnost političkih problema u toj državi“, naveo je Yee.

 

FOTO: Yee (RFE)

Bez strukturalnih reformi, Bosna i Hercegovina suočena je s rizikom da postane propala država – upozorio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara Bryan Hoyt Yee.

U prilično dramatičnom svjedočenju pred Komitetom za vanjske poslove američkog parlamenta, Yee je govorio o stanju na Balkanu i upozorio da se ovaj region „i dalje suočava s izuzetnim izazovima, koji, ako se ne riješe, predstavljaju prijetnju po američke interese u BiH".

Uspon nacionalizma

- Nacionalne tenzije su opet u usponu. Nedavno nasilje u Makedoniji potcrtalo je ozbiljnost političkih problema u toj državi. Sa zastojem u napretku dijaloga Srbije i Kosova, stabilnost na Balkanu je i dalje ranjiva... Nedostatak napretka, usljed korupcije i obespravljenosti, navelo je mlade ljude da potraže bolju ekonomsku perspektivu u inozemstvu, te je u protekle dvije godine više od 80.000 ljudi napustilo BiH.

U nastojanjima da dobiju glasove, bh. političari svih etničkih grupa okreću se nacionalističkoj retorici, testirajući okvire Daytonskog sporazuma.

Politička disfunkcionalnost BiH toliko je izražena da ova zemlja nije bila u stanju ispuniti neke jednostavne zahtjeve Međunarodnog monetarnog fonda, kako bi dobila tranšu kredita od 75 miliona eura – upozorio je Yee.

On je citirao i senatora Johna McCaina, koji je u autorskom tekstu, objavljenom nedavno u listu Washington Post, napisao da „mi ignoriramo stanje u regionu Balkana, na vlastitu odgovornost i rizik“.

Problem korupcije

Yee je nadalje upozorio da je korupcija na Balkanu predominantna, da institucije ne funkcioniraju, da je vladavina prava na jako niskom nivou, ekonomski rast slab i ne ispunjava potrebe stanovnika zapadnog Balkana.

- Sve to dovodi do toga da masovno nezaposlena omladina gubi nadu u budućnost vlastitih država u regionu. Takvo ih stanje tjera da odlaze. Ono što je mnogo alarmantnije je da mali broj onih koji neće ili ne mogu otići, postaju rastuće podložni izopačenim porukama nasilnih ekstremista.

Islamska država (ISIL) i druge nasilne grupe uspijevaju regrutirati borce u svoje redove, kao i simpatizere. Često u tim aktivnostima koriste prepredene metode nastupajući na lokalnom jeziku i kroz društvene mreže.

I kako se konvertiti u ekstremizamu vraćaju svojim kućama s ratišta ili su radikalizirani i sjede u svojim kućama, vlade na Balkanu strahuju da bi se mogli suočiti s rastućim nasiljem, netolerancijom i ekstremizmom u regionu. A postoje i strahovi da bi se sve to moglo proširiti i van Balkana, prema sjeveru i zapadu“ naveo je Yee.

(TBT / Avaz)