PODOBNE SANDŽAKLIJE U SLUŽBI REŽIMA Komšić: SDA želi ovladati Univerzitetom u Sarajevu

19.05.2017. u 01:08

POLITIKA

„Pokušavaju silom protivno zakonu ostvariti svoje lične ali i političke interese“,  tvrdi Komšić.

FOTO: Komšić (Patria)

Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte komentirao je dešavanja oko pokušaja nasilne smjene dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu Almire Hadžović-Džuvo. Komšić smatra da je riječ o sistemu ovladavanja cijelim ovim procesom visokog obrazovanja i to na jedan način koji nije u skladu sa zakonom, piše agencija Patria.

- Imate slučaj u Tuzli, imate pokušaj da se ovlada cijelim Univerzitetom u Sarajevu. Da li je Medicinski fakultet samo početak te priče, to ćemo vidjeti. Ali koliko ja znam, to je karakteristično za SDA. Oni pokušavaju silom protivno zakonu ostvariti svoje lične ali i političke interese – kaže Komšić za NAP.

Komšić je dodao i da je razgovarao sa brojnim profesorima sa Sarajevskog univerziteta te se oni nalaze pod pritiskom vladajuće strukture i da SDA želi da ovlada Rektoratom pa i cijelim Univerzitetom.

- Da li se u tu priču uklapa ovaj slučaj sa Medicinskim fakultetom, ne znam, ali se može detektovati jedan generalni plan SDA da preko koljena protuzakonito preuzima institucije kojima već ne vlada suvereno – smatra Komšić.

Podsjećamo, tim okupljen oko direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović organizirao je peticiju za smjenu te je 58 članova Nastavno naučnog vijeća Medicinskog fakulteta stavilo svoj potpis. Proteklih dana brojni potpisnici bili su pod strahovitim pritiskom pa i prijetnjama po vlastitu egzistenciju ukoliko ne stave svoj potpis.

Peticiju je jučer rektoru UNSA-e Rifatu Škrijelju, premijeru KS Elmedinu Konakoviću i ministru obrazovanja Elviru Kazazoviću predao Dželaludin Junuzović, šef hirurških disciplina KCUS-a. No, ova peticija je poslana na pogrešne adrese s obzirom da po važećem zakonu prva instanca je Nastavno-naučno vijeće koje glasa o povjerenju dekanima.

(TBT)