NAFTA U NEBO: Veliki plan Rusa i Arapa

18.05.2017. u 04:09

BUSINESS

Kuvajt je podržao apel Saudijske Arabije i Rusije za devetomjesečno produženje dogovora o smanjenju proizvodnje nafte


FOTO: (Thinkstock)

Dogovor može, ali tržište ima svoju logiku

"Kuvajt pruža punu podršku zajedničkoj poziciji Saudijske Arabije i Rusije o produženju dogovora o smanjenju proizvodnje između Organizacije zemalja izvoznica nafte i drugih proizvođača do marta 2018. godine", navodi se u saopštenju kuvajtskog ministra za energetiku Esama al-Marzuka, a prenosi agencija France Press.

Rusija i Saudijska Arabija su pozvale na produženje dogovora, uoči sastanka OPEK-a 25. maja.

Dvije zemlje su, u zajedničkom saopštenju, istakle da je produženje smanjenja proizvodnje do 31. marta 2018. godine neophodno kako bi se osigurala "stabilnost tržišta, predvidivost i održivi razvoj".

Takva vijest je prouzrokovala skok cijena nafte, pri čemu je američka "laka" nafta WTI skočila za 19 centi na 49,04 dolara za barel.

Članice OPEK-a su krajem novembra dogovorile smanjenje proizvodnje od 1. januara 2017. godine za 1,2 miliona barela dnevno, prvobitno na period od šest mjeseci.

Nakon toga, nečlanice OPEK-a predvođene Rusijom su dogovorile rezanje sopstvene proizvodnje na 558.000 barela dnevno, u nastojanju da smanje prekomjernu globalnu ponudu koja je potisnula cijene "crnog zlata".


(TBT)