NOVA POVIJEST KOSOVA Thaci: Ideološke obaveze pisanja historije po porudžbini su završene jednom zauvijek

18.05.2017. u 04:09

REGIONAL

Kosovski predsjednik Hašim Thaci izjavio je da postoji mogućnost ponovnog pisanja historije, i to, kako navodi, “na osnovu objektivnosti i naučne tačnosti”


FOTO: Thaci (Agencije)

Kosovski predsjednik Hašim Thaci izjavio je da postoji mogućnost ponovnog pisanja historije, i to, kako navodi, “na osnovu objektivnosti i naučne tačnosti”. “Još se smatra da se može učiniti više da se razluči potpuna istina i doprinos i uloga Kosova u nezavisnosti Albanije, ulozi Kosova u periodu između dva svjetska rata”, rekao je Thaci u Prištini, na obilježavanju 50. godišnjice osnivanja historijskog Instituta “Ali Hadri”.

“Kosovo je sada demokratska zemlja i sve prepreke i ideološke obaveze pisanja historije po porudžbini su završene jednom zauvijek”, kazao je Thaci, objavljeno je na njegovoj zvaničnoj internet stranici. On je pozvao da se ne deformiše prošlost i istakao da “treba da se prevaziđe i stav nekih stranih istoričara koji su upravo politički agenti, različitih katedri, koje apriori pripremaju nove istraživače i savjetuju ih da se ne zasnivaju 100 posto na albanskim istoriografskim izvorima”.

“Oni otvaraju različite ideje, različite teze, koje su u potpunosti dezinformacija, od Skenderbega do današnjih dana istorije albanskog naroda”, smatra Thaci. Obećavajući podršku kosovskih institucija, kako kaže, istini i istoriji albanskog naroda, Thaci je rekao da albanski narod zaslužuje da se kaže istina bez političkog, ideološkog ili regionalnog uticaja. “To je bogata istorija, slavna, istorija koja zaslužuje da se kaže istina i samo istina, bez ideologije, bez političkih uticaja, bez regionalnih uticaja, o istoriji uopšteno, ali i o ličnostima koje su težile oslobođenju Kosova, tome da Kosovo učini nezavisnim, stvaranju Albanije i albanskog naroda”, zaključio je Thaci.


(TBT)