PISMO MOJIM BOŠNJACIMA DRAČA U ALBANIJI Kadrić: Sve se odavno vrti oko ključnog pitanja, hoće li Radončić pobjediti 2018. godine

16.05.2017. u 10:09

POLEMIKE

Iduće godine se održavaju Opšti izbori u BiH i biće, vidljivo je, bezpoštedna borba za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH


FOTO: Kadrić (Avaz)

Vjerovatno ste Vi dragi moji Bošnjaci Drača nedavno gledali Senadovu FACE TV, koja se gleda nadaleko, a u kojoj jedan mlađahni nepoznati, (nosi prezime Efendić) između ostalog, vrši “klasifikaciju” ko može biti Bošnjak a ko ne.

Uvjeren sam svakako, da Vi tom mladom a i njegovim “instruktorima u vožnji” nećete mnogo zamjeriti jer on i ti isti, ne razumiju se baš u oblast o kojoj vole da govore.

Dok sam ja gledao tu njegovu “naučnu ekspertizu” o tome da pravi Bošnjaci mogu biti samo oni koji su rođeni u BiH, vratile su mi se slike Vašeg dostojanstvenog dočeka prije 10-tak godina u Draču, kojeg ste Vi kao moji Bošnjaci, nama priredili.

Taj Efendić, bar se tako predstavlja, dolazi iz stranke “muslimanskog povijesnog kruga” kojom usput rečeno, nakon dugogodišnjih frakcijskih borbi, upravljaju, kako stvari stoje, “pet” familijarnih olimpijskih krugova, večinski nepovijesnih.

Iduće godine se oržavaju Opšti izbori u BiH i biće, vidljivo je, bezpoštedna borba za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. U toku su i rasprave o izmjenama Izbornog zakona BiH u cilju otklanjanja određenih otvorenih pitanja. U vezi sa tim, nebi bilo nikakvo iznenađenje da se tim raspravama pridoda i ovo “bošnjačko” pitanje, koje bi se riješilo tako što bi se uveo dodatni uslov kandidatima za bošnjačkog člana Predsjedništva, kao i bošnjačke liste u Dom naroda FBiH i BiH.

Dodatni uslov bi se ogledao u potrebi dostavljanja i odgovorajuće potvrde o pripadnosti tom narodu, jer izjava sama po sebi, kao što važi sada, nebi bila dovoljna.

Procedure oko dobivanja tih potvrda bi bile posebna priča. Mogle bi se npr. dobiti direktno ili putem ovlaštenih lica od strane pet pomenutih krugova.

Krtijeriji bi bili jasni i strogi: “gdje si bio do sada”, “gdje si bio tad i tad”, “s kim si bio”, “koliko si puta u Zetri bio i u kojem redu”.

Za UDB-ine sinove i saradnike važila bi olakšica jer bi se priznavali ranije popunjeni obrasci.

Ne uspiju li ući u Izmjene izbornog zakona ovi uslovi, a vjerovatno neće, onda će izgleda “olimpijci” trčati svoj posljednji krug.

Govorio sam svom provjerenom prijatelju Bošnjaku, da su na mojoj listi i Bošnjaci iz Crne gore, naše Drače, Sandžaka, kao i ostale dijaspore.

Da Vam pojednostavim ovo pismo, sve se odavno vrti oko ključnog pitanja, hoće li Fahrudin Radončić pobjediti 2018. godine i odgovor je siguran – HOĆE!

Vaš prijatelj Remzija Kadrić


(TBT)