DANI MEVLUDA I ZIKRA Kavazović: Mostar i Hercegovina su naši vakufi

15.05.2017. u 01:28

RELIGIJA

Više od 30.000 vjernika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, regiona i inostranstva, molili su se i uživali u učenju imama, derviša i šejhova tradicionalnog mevluda i zikra na Buni


FOTO: Kavazović (A: Bečić Šuta)

U ime Organizacijkog odbora izraze dobrodošlice u blagajsko dovište, iskazao je mostarski muftija Salem ef. Dedović. U svom govoru zahvalio se prisutnima što iz godine u godinu dolaze u sve većem broju i čuvaju tradiciju mevluda. Istaknuo je kako rijeku ljudi bosanskih mulimana i muslimanki dovodi ljubav, čista vjera i i iskrenost, jer ovdje osjete smiraj, zadovoljstvo i sreću što pripadaju zajednici muslimana.

Vjernicima se obratio i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. On je zaželio da ova manifestacija bude još jača i snažnija, da se na prostorima BiH pokazuju i dokazuju duhovne, kulturne i različite vrijednosti koje jesu produkt ljudske duše i čovjekovog promišljanja. Ukazao je i na značaj Mostara i Hercegovine, za državu i Bošnjake.

- Mostar i Hercegovina su naši vakufi, mjesta na kojima su naši očevi, djedovi i pradjedovi dali svoje živote braneći i štiteći ovaj prostor i narod u njemu. Želim kazati našim prvacima da naše postojanje na ovim prostorima mora biti osigurano. Ovaj narod je spreman i sposoban da zaštiti svoj prostor, ali onako kako su Bošnjaci činili to uvijek, poštujući, živeći i oslanjajući se na druge. Uvijek su naše kuće i avlije bile širom otvorene. Nismo gradili zidove između sebe i drugih. Uvijek su bili dobrodošli oni koji su dolazili kao priajtelji, i tako i treba da bude, ali neka znaju da sinovi ove zemlje će biti uvijek sposobni braniti ovaj prostor - poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Pozvao je sve da daju nadu Mostaru, jer preko Mostara, ističe, ćemo dati novu nadu našem narodu i domovini. Pozvao je komšije da zajedno, ujedinjeni gradimo našu budućnost.

- Prema ovom narodu mnogi su pružili svoje pipke i sa istoka i zapada, i svi nam nude svoju vodu da nas s njom napoje. Zar ima bolje vode od ove koja ovdje teče, trebamo li tuđu? Nemojte da vam drugi malo vode na kašičici nude a da im predate rijeke koje teku u Bosni i Hercegovini. Ono što su nam naši očevi, djedovi i pradjedovi predali u amanet ne smijemo izdati, nismo nikada i nećemo ni ovaj put - jasno je kazao reisu-l-ulema Kavazović.

Ovogodišnja manifestacija održavala se pod pokroviteljstvom potpredsjednice Federacije Bosne i Hercegovine, Melike Mahmutbegović. Pored mostarskog Muftijstva, kao nosioca, i Medžlisa Islamske zajednice Mostar, u realizaciji manifestacije su učestvovali i Karađoz-begova medresa, BZK Preporod Mostar i Tarikatski centar BiH.


(TBT, Faktor.ba)