TOTALNO RASULO U JEMENU: Inicijativa za nezavisnost juga zemlje pokreće rat svih protiv svih! (FOTO)

15.05.2017. u 01:28

GEOPOLITIKA

Vlada Jemena kaže da separatistički potez u Adenu šteti "interesu nacije i njenom budućem društvenom tkivu"


FOTO: Al Zubaidi (Reuters)

Jemenska vlada je u petak odbacila novi savjet formiran od strane visokih plemenskih, vojnih i političkih ličnosti koje traže otcjepljenje južnog Jemena, i navode da će to produbiti podjele i pasti u ruke hutskih pobunjenika koje podržava Iran.

U četvrtak, Aidarus Al Zubaidi, guverner Adena koji je nedavno otpušten od strane predsjednika Abd Rabuha Hadija, izjavio je da će Savjet uspostaviti "nacionalno političko vođstvo" dok je on predsjednik i da će predstavljati i upravljati jugom.

Ovo saopštenje predviđa povećanje meteža u zemlji u kojoj je međunarodno priznata Vlada primorana da bude u Adenu, jer hutski pobunjenici kontrolišu glavni grad Sanu.

Ovaj potez posljedica je borbe za prevlast između juga i Hadija koji sabotira napore Saudijske Arabije da koordiniše vojne operacije protiv Huta.

"Ove odluke su neosnovane ... i cilj interese nacije i njenog budućeg društvenog tkiva", rekao je Hadi u saopštenju Vlade. Savjet za tranziciju juga sastoji se od 26 članova među kojima su guverneri pet južnih provincija i dva ministra vlade.

Zubaidi je u televizijskom obraćanju najavio formiranje savjeta, stojeći ispred zastave bivšeg Južnog Jemena čije snage je Sjever porazio 1994. godine, nakon čega je ujedinio zemlju.

Jug ima većinu skromnih rezervi nafte Jemena i predstavlja okosnicu privrede zemlje.

Jedan visoki južni jemenski zvaničnik rekao je da se secesionisti nadaju da će uglavnom vojska u Arapskom zalivu podržati njihovu nameru, opisujući to kao "korak napred nakon duge borbe".


FOTO: (Reuters)

Zvaničnici su upozorili Hadijevu vladu da ne koristi silu i izrazili su optimizam da će Ujedinjeni Arapski Emirati i države Arapskog zaliva poštovati volju juga. Međutim, Saudijska Arabija i UAE, koji su naoružavali i finansirali južne trupe tokom rata, ne podržavaju otcjepljenje i kažu da se bore za ujedinjeni Jemen.

Od posljedica nasilja, gladi i bolesti od početka sukoba je poginulo više od 10.000 ljudi, navodi Ujedinjene nacije. Al Kaidin ogranak u Jemenu je također iskoristio haos da se skloni u dijelovima juga vlada bezakonje.


FOTO: (Reuters)

U aprilu je u Ženevi održana i donatorska konferencija o Jemenu na kojoj je prikupljena polovina zatraženih sredstava. Ujedinjene nacije uspele su da sakupe 1,1 milijardu dolara od donatora, što je polovina sume koju je UN ove godine zatražio za "humanitarni plan za 2017. godinu". Novac će biti proslijeđen na račun organizacija UN koje se bave humanitarnim radom u Jemenu.

Analitičari smatraju da je priroda konferencije bila politička, a ne humanitarna. Konferencija je nosila upozorenje legitimnoj vlasti Jemena i Arapskoj koaliciji u slučaju pokretanja vojne operacije za oslobađanje luke Al Hudajdah, koja se nalazi pod kontrolom pobunjene milicije Husa i njihovog saveznika, svrgnutog predsjednika Saleha.


(TBT, Newsweek.rs)