SPOZNALI RAZLIKU IZMEĐU ALIJE I ERODGANA! Izetbegović: Alija Izetbegović se u tišini fočanskog zatvora zarekao da nikada neće biti CENZURE!

14.05.2017. u 08:58

POLITIKA

Međunarodni dvodnevni simpozij '”Srednji put u religiji, kulturi i politici: misao ravnoteže i umjerenosti u djelu Alije Izetbegovića'” otvoren je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu


FOTO: Izetbegović (FENA)

Otvaranju je prisustvovao član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je kazao da se mogu proći stotine stranica o djelu Alije Izetbegovića, ali da su maksime, na koje će objektivan i dobronamjeran kritičar naići, odgovornost, dosljednost, zajedništvo, okupljanje, kompromis i sve to, kako je Izetbegović rekao, na jasnoj distanci od krajnosti i radikalizma.

- Ono čega se Alija Izetbegović najviše užasavao, robijajući u Foči i Zenici, bila je nemilosrdna komunistička cenzura koja je potirala i najosnovnija ljudska prava, prije svega pravo na istinu. Godinama poslije u ratom opkoljenom Sarajevu, na brojne primjedbe da “novinari pišu šta hoće i da to treba ograničiti” Alija Izetbegović je svojim sagovornicima kazao da se u tišini fočanskog zatvora zarekao da nikada neće biti zabrane te vrste - istakao je izetbegović.

Naglasio je da se jedna od temeljnih misli u kontekstu potvrde ravnoteže i umjerenosti u djelu Alije Izetbegovića nalazi u knjizi “Islam između istoka i zapada.” Ona se, dodaje Izetbegović, odnosi na sučeljavanje i mirenje dva koncepta koja i danas predstavljaju “međaše” u ideološkom poimanju svijeta, religioznog i materijalističkog.

- Uvijek mi se činilo, kaže Alija Izetbegović, nekad jasnije, nekada manje jasno da je glavna poruka religije odgovornost koja se ne može izbjeći. Umijeće da u mirenju ta dva temeljna koncepta pronađe srednji put, postat će glavna karakteristika i mislioca i političara Alije Izetbegovića - potcrtao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.


FOTO: Izetbegović, Kavazović (FENA)

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović poručio je da je naći mjeru u životu najteži zadatak. Potcrtao je da se o radu Alije Izetbegovića više priča u svijetu nego u BiH

- Nadam se da je to vrijeme iza nas. Većina Bošnjaka i njihove institucije i danas nastoje u svom življenju vjere, u izgradnji svoje kulture držati se principa umjerenosti o kojoj je vješto pisao Alija Izetbegović - naveo je Kavazović.

O tome, tvrdi Kavazović, nije samo pisao nego je živio i djelovao u javnom i političkom životu. Naglasio je da Bošnjaci, ni politika koju je vodio predsjednik Izetbegović ni u najtežim trenucima za BiH nisu odustali od ideje suživota i prihvatanja drugih i njihove različitosti.

- Od tih ideja mi ne odustajemo ni danas - kazao je Kavazović.

Simpozij su organizirali Muzej “Alija Izetbegović” i Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Direktor Muzeja Adnan Žiško istakao je da Alija Izetbegović spada u red posljednje generacije državnika koja je imala poštovanje na istoku i zapadu, a da o tome govore brojne nagrade i priznanja koja je dobio.

Poručio je da će Muzej nastaviti raditi na izučavanju i prezentiranju činjenica o BiH s posebnim akcentom na prvog predsjednika.

Simpozij će biti nastavljen sutra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, a najavljena su cjelodnevna predavanja o srednjem putu u Islamu i utjecaju prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.


(TBT)