SIROČE, TINEJDŽERKA, UDOVICA: Potresna priča o smrti i preživljavanju jedne djevojčice u Aleppu

13.05.2017. u 02:09

TEME

"Beskućnica sam, bez roditelja, s mrtvom sestrom i mrtvom bebom, a imam samo 16 godina. To su moja sjećanja na život"


FOTO: Ilustracija (Reuters)

Nakon više od pola decenije krvavog građanskog rata u Siriji, 16-godišnja Hala pokušava da se drži vedrijih sjećanja, sjećanja na vrijeme provedeno s porodicom i društvom u školi. Njen otac Hosam, bio je taksista i izdržavao je čitavu porodicu. Kada su nemiri počeli 2011. godine, pomagao je demonstrantima da pobjegnu od Assadove tajne policije, a kada su protesti prerasli u građanski rat, razvozio je ranjene u skrivene ambulante širom drugog najvećeg grada u Siriji - Aleppa.

"Jednog dana, policija je upala u naš dom i odvela oca usred noći. Svi smo plakali, majka je bila u šoku", sjeća se Hala. U naredna tri meseca nije bilo ni reči o njenom ocu. U međuvremenu, pobuna protiv Assada je uhvatila maha i jednog dana, Hosam se pojavio na vratim a porodičnog doma. Bio je blijed, mršav i prepun modrica.

Do kraja godine, normalan život u Aleppu je postao nemoguć. "Svi su napuštali domove i izlazili na ulice, odlazeći s koferima u rukama. Avioni su gađali blizinu. Bilo je tako blizu. To je prvi put da sam iskusila granatiranje i bombardovanje. To je nešto što je postalo uobičajen, normalan dio svakodnevice, jednostavno smo se navikli", priča Hala.

Kako su borci takozvane Slobodne sirijske armije (FSA) napredovali i grad postao podijeljen između vladinih i pobunjeničkih snaga, za Halinog oca, koji je sa porodicom živio u pobunjeničkom dijelu, bilo je sve teže da kao taksista prelazi u zone pod Assadovom kontrolom i nazad. Jednog dana, ponovo je uhapšen na kontrolnom punktu zbog veza s pobunjenicima. Njegovo tijelo pronađeno je u rijeci, s ulaznom ranom od metka na glavi.

Hosamova smrt ostavila je porodicu bez ikakvih izvora prohoda. Samo dvije nedjelje kasnije, uprkos tome što je imala samo 13 godina, Hala je pristala na majčin zahtjev da se uda. Njen budući muž Haled, tada 25-godišnjak, radio je u prodavnici telefona, a iz porodice ga je poznavao jedino Halin ujak.

Hala se preselila u Haledovu kuću, u blizini starog porodičnog doma. Jednog dana u septembru 2013, dok je bila u posjeti porodici, raketa je pogodila zgradu i ubila njenu majku na mjestu. U to vrijeme, bila je u drugoj nedjelji trudnoće, a šok od napada izazvao je pobačaj, što je kasnije saznala u bolnici.


FOTO: Kontrolni punkt sirijske vojske u Aleppu (Reuters)

"Odjednom sam postala majka i otac moje braće. Nisu imali gdje da budu osim sa mnom. Bombe i napadi su se nastavljali na ulicama. Cijeli grad je konstanto udaran", priča Hala.

Ipak, uprkos stalnoj opasnosti ona nije željela da napusti grad. "Nisam mogla jer su moji majka i otac sahranjeni ovde. Kako mogu da odem od njih? Ne mogu", ispričala je.

Dvije godine kasnije, njen kvart se opet našao na meti žestokih vazdušnih napada.

"Komšija nas je zvao da siđemo u podrum. Sišli smo, međutim nije bilo dovoljno bezbjedno i zgrada se srušila. Pogodila ju je velika raketa", sjeća se Hala.

Probudila se u bolnici s povredama glave i nogu, ali to je bio najmanji problem - njena sestra Maja i muž Haled, poginuli su u napadu.

"Beskućnica sam, bez roditelja, s mrtvom sestrom i mrtvom bebom, a imam samo 16 godina. To su moja sjećanja na život"

Halu i njenu braću, prebacili su u porodicu bratovljeve supruge, gde su preživjeli najteže dane opsade zahvaljujući dobročinstvu rođaka i susreta. Sa još desetinama hiljada ljudi, evakuisani su iz Aleppa u decembru 2016. godine u okviru sporazuma o predaji pobunjenika.

Šest mjeseci kasnije, Hala i njena braća žive u kampu za siročiće u provinciji Idlib, gdje su se posvetili učenju kako bi spremniji dočekali nesigurnu budućnost, dok sirijski građanski rat nastavlja da bjesni.

"Volim svoju braću i ostat ću sa njima kako bi ih zaštitila i podigla na pravi način. Kao što je moja mama učinila sa mnom kada sam bila njihovih godina", jasna je Hala.


(TBT, MEE, Newsweek.rs)