KRALJ SALMAN MIRI TRUMPA SA MUSLIMANIMA: Među pozvanima nema Irana, regionalnog rivala Saudijske Arabije

13.05.2017. u 02:09

GEOPOLITIKA

Saudijski kralj Salman pozvao je više lidera muslimanskih zemalja da prisustvuju samitu sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji će 20. i 21. maja posjetiti Saudijsku Arabiju


FOTO: Salaman (EPA/ JAMAL NASRALLAH)

Kako izvještavaju zvanična novinska agencija Saudijske Arabije SPA, kao i dnevnik Arab News, "Čuvar dvije svete džamije" (misli se na Meku i Medinu, najsvetije gradove za muslimane i tamošnje džamije), kako glasi zvanična titula saudijskog monarha pozvao je, pored ostalih, jordanskog kralja Abdulaha II, marokanskog Mohameda VI, predsjednike Turske, Pakistana, Alžira, Nigera, Jemena, Iraka, Tunisa... Među pozvanima nema Irana, regionalnog rivala Saudijske Arabije.

Saudijska Arabija biće prva zemlja koju će Trump zvanično posjetiti od dolaska na mesto predsjednika, a tokom mini bliskoistočne turneje posjetit će i Izrael. Dok je posjeta Izraelu, s obzirom na tradicionalno bliske veze Washingtona i Tel Aviva, očekivana, izbor Saudijske Arabije predstavlja donekle iznenađenje. Trumpovu predizbornu kampanju obilježila je i islamofobija. Oštre i riječi mržnje ne samo prema teroristima već i muslimanima i islamu, mogle su se čuti od tadašnjeg predsjedničkog kandidata republikanaca i njegovih bliskih saradnika. Zabrana ulaska u SAD muslimanima bila je jedna od glavnih Trumpovih predizbornih obećanja. Po preuzimanju predsjedničke funkcije potpisao je dvije uredbe, koje su, međutim, obuhvatile tek nekoliko muslimanskih zemalja, ali i blokirane odlukom suda.

Čak i prije pobjede na izborima, Trump je septembra 2016. u sjedištu UN razgovarao sa egipatskim predsjednikom El Sisijem i iznenadio jer je svog sagovornika i većinsko muslimanski Egipat zasuo komplimentima. Po pobjedi na izborima, bila je primjetna promjena retorike američkog predsjednika. U Bijeloj kući je primio više lidera muslimanskih zemalja, jordanskog kralja Abdulaha II, egipatskog predsjednika El Sisija, palestinskog Mahmuda Abasa... Sa drugima je razgovarao telefonom. Turskom predsjedniku Erdoganu čestitao je pobjedu na referendumu o promeni Ustava čak prije ruskog predsjednika Putina, pakistanskog premijera Šarifa nazvao je "sjajnim momkom", a saudijsku delegaciju koju je u Washingtonu predvodio krunisani princ Muhamed bin Salman, "veoma finim ljudima".

Trump je nedavno najavio da će "u Saudijskoj Arabiji početi izgradnju nove osnove za saradnju sa muslimanskim saveznicima u borbi protiv ekstremizma, terorizma i nasilja". "Naš zadatak nije da diktiramo drugima kako da žive, već da napravimo koaliciju prijatelja i partnera koji dijele isti cilj borbe protiv terorizma i koji žele bezbjednost i stabilnost na ratom razorenom Bliskom istoku", rekao je Trump. Sličan stav zastupaju i saudijski zvaničnici. Šef saudijske diplomatije Abdel el DŽubeir založio se za partnerstvo SAD, arapskog i muslimanskog svijeta, posebno u borbi protiv terorizma.

Bez obzira na Trumpovu retoriku prema muslimanima, mnoge muslimanske zemlje je obradovao njegov izbor. Posebno Saudijsku Arabiju, koja je sa prethodnim predsjednikom Obamom bila u vrlo lošim odnosima. Rijad je Obami zamjerao popustljivost prema Iranu, kao i česte kritike stanja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji. Turska se također nada boljim odnosima sa SAD, mada je ova država oštro osudila odluku Pentagona da naoružava kurdsku oružanu formaciju u Siriji - Jedinice za narodnu zaštitu (YPG), koju Ankara smatra za filijalu terorističke PKK. Očekuje se da pored borbe protiv ISIL, ratova u Siriji i Iraku, nezaobilazna tema muslimansko-američkog samita u Saudijskoj Arabiji, bude i palestinsko-izraelski konflikt, kao i mogućnost pokretanja pregovora koji bi doveli do formiranja palestinske države i mira sa Izraelom. Muslimanske zemlje jedinstvene su u osudi Trumpove najave da će američku ambasadu u Izraelu preseliti iz Tel Aviva u Jerusalim, što je također jedno od njegovih predizbornih obećanja.

Trumpov prethodnik je također na početku svog prvog mandata, posjetio Kairo i založio za bolje odnose i uspostavljanje povjerenja između SAD i muslimanskog svijeta. Od Obame su muslimanske zemlje mnogo očekivale, ali skoro nikakvog poboljšanja u međusobnim odnosima nije bilo. Da li Trump, od koga je rijetko ko među muslimanima išta dobro očekivao, može da iznenadi i napravi pozitivan pomak, vidjet ćemo.


(TBT, Agencije)