BJÖRK PORUČUJE: Ostavite Facebook i idite u šetnju

12.05.2017. u 03:52

LIFESTYLE

"Na Facebooku ili nekoj drugoj društvenoj mreži možete da provedete nekoliko sati, ali poslije nekog vremena osjećat ćete se kao da ste pojeli tri hamburgera. Znate da je to đubre. Svojim prijateljima uvijek savjetujem da odu u šetnju na sat vremena, vrate se i analiziraju kako se osjećaju poslije toga"


FOTO: Björk (Getty Images)

Islandska umjetnica Björk oduvijek je bila nekoliko svjetlosnih godina ispred svog vremena, posebno kada je riječ o njenom spoju tehnologije i kreativnosti u čemu je vrlo uspješna. Za pjesmu "Virus" 2011. godine izdala je interaktivnu multimedijalnu aplikaciju, prošle je godine objavila prvi album-performans u virtualnoj stvarnosti, a krajem mjeseca će imati i VR izložbu u Los Angelesu.

Ovaj put, Björk je pozvala ljude da se odjave sa Facebooka.

"Možda baš u ovom trenutku na svijetu ima puno djece koja nikad nisu iskusila šetnju šumom ili neke druge aktivnosti na svježem vazduhu", rekla je ona, objasnivši da svijet još treba da "definiše tehnologiju".

"Na Facebooku ili nekoj drugoj društvenoj mreži možete da provedete nekoliko sati, ali poslije nekog vremena osjećat ćete se kao da ste pojeli tri hamburgera. Znate da je to đubre. Svojim prijateljima uvijek savjetujem da odu u šetnju na sat vremena, vrate se i analiziraju kako se osjećaju poslije toga", kaže Björk.

Pjevačica ističe da joj nedostaje život na Islandu i žali što ne živi "potpuno na zelenoj energiji i ne uzgaja svoje povrće" i smatra da tehnologija, ipak, nije potpuno zla. Björk vidi virtualnu kao tehnološki sektor koji danas mnogo više od ostalih promoviše rodnu ravnopravnost.

"Ono što je uzbudljivo u vezi sa VR-om je činjenica da trenutno nema hijerarhiju patrijarhata. Do sada sam snimila sedam ili osam VR videa i radila sa sedam ili osam različitih timova u kojima ima jako puno žena. Nadam se da će se to još više odraziti i na vrijeme u kojem živimo, gdje će muškarci i žene biti ravnopravniji."

Naučnici društvene mreže sve češće povezuju sa višim stepenom depresije, uprkos tome što današnje aplikacije pružaju neuporedive alate za povezivanje i lakše komuniciranje. Možda bi trebalo poslušati savjet Björk i tehnologiju staviti u službu čovjeka, a ne njegove degradacije. Više je koristiti u kreativne i edukativne svrhe, a manje za internet meme i gifove.


(TBT, B92)