BOSANSKI “MOST”: Nezavisni načelnici osnivaju stranku!

13.05.2017. u 02:09

POLITIKA

Danas je u Sarajevu održan sastanak nezavisnih načelnika i gradonačelnika koji će u dogledno vrijeme formirati političku partiju po uzoru na hrvatski MOST


FOTO: Hadžibajrić (Klix)

Sastanak je organiziran u tajnosti a inicijator je navodno Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, koji bi po svemu sudeći trebao biti stranački lider novog političkog projekta.

''Građani žele alternativu, ovo je jedan u nizu sastanaka na kojem se dogovoramo o konceptu koji ćemo ponuditi. Bilo je danas ovdje predsjednika stranaka, ljudi iz Federacije i Republike Srpske. Jedinstven stav je da je dosta svađa. Ovdje se vijekovima skupo živjelo. Svi želimo stabilnu, normalnu BiH, ravnopravnih naroda i građana'',kazao je Kasumović za N1.

''Zanima nas evropski put radi evropskih vrijednosti. Nama je mjesto tamo, mi tu živimo. Ovo je 15. sastanak, ne želimo napraviti grešku. Ova politika i koncept politike koji se dosad vodio u BiH je propao. Dalje samo nudi sukob'', dodao je.

Početkom februara, nezavisni gradonačelnici i načelnici u BiH, njih sedam, u Bosanskom Petrovcu su potpisali proklamaciju, odnosno platformu rada u narednom periodu.

Platformu su potpisali Amra Babić (Visoko), Fuad Kasumović (Zenica), Sead Džafić (Kalesija), Zlatko Hujić (Bosanski Petrovac), Zikrija Duraković (Bužim), Muhamed Ramović (Goražde) i Ibrahim Hadžibajrić (Stari Grad Sarajevo).

Između ostalog, u proklamaciji se navodi da su potpisnici opredijeljeni zadržati svoj nestranački i nezavisni status, zajednički se odlučno suprotstaviti svim potencijalnim pokušajima neprincipijelnih pritisaka trećih strana, političkih i administrativnih opstrukcija od viših nivoa vlasti i političkih stranaka, te neutemeljnih optužbi, podmetanja i ucjena sa ličnim i političkim motivom trećih strana.


(TBT)