ISPOVIJEST PREBJEGLOG ZVANIČNIKA IZ SJEVERNE KOREJE: Kim je spreman da pokrene nuklearni rat ako...

13.05.2017. u 02:09

GEOPOLITIKA

Song Bieok, dezerter iz Sjeverne Koreje, otkriva šta misli o Džong Unu, Trampu, mogućem ratu i životu naroda u svojoj domovini


FOTO: (Reuters)

Dezerter iz Sjeverne Koreje tvrdi da će lider ove zemlje Kim Džong Un, ako njegova vladavina bila ugrožena, pokrenuti nuklearni napad. Song Bieok, bivši državni stručnjak za propagandu, rekao je da će vrhovni vođa narediti napad čak i ako to može dovesti do uništenja i njega i njegove zemlje.

Bieok, koji je politička izbjeglica, sada živi u Južnoj Koreji gdje kritikuje režim kroz svoja umjetnička djela. On je rekao da se nada da će američki predsjednik Donald Tramp naći način da Kima skloni sa vlasti.

"Mislim da bi Kim Džong Un mogao započeti nuklearni rat ukoliko njegova vlast bude ugrožena i da ga zbog toga treba ukloniti što je prije moguće", rekao je ovaj 48-godišnjak. "On bi vodio nuklearni rat, čak i ako bi znao da to znači njegov kraj i patnju za narod Sjeverne Koreje, jer je mlad i ambiciozan i ne brine za živote svojih ljudi. On također ne zna ništa o njihovim životima."

Iako postoji osnovana sumnja oko toga da li Sjeverna Koreja ima tehnološkog kapaciteta da pokrene direktan napad na SAD, stručnjaci upozoravaju da se približavaju tome, kao i da već mogu da pogode Seul ili Tokio. Bieok, koji je pobjegao iz zemlje 2002. godine, izjavio je da nije zabrinut zbog rastućih tenzija između američkog predsjednika i sjevernokorejskog lidera i bio bi srectan ako bi Trump zauzeo čvrst stav.

"Ne brinim o odnosu između Trampa i Kim Džong Una. Zaista se nadam da će Tramp ukloniti Kim Džong Una. To je jedini način da sjevernokorejski narod bude slobodan i sretan. U aprilu sam čak i protestvovao ispred Bijele kuće. Držao sam sliku Kim Džong Una i pozivao Trampa da ga ukloni", rekao je on.

Ali Bieok ne podržava u potpunosti američkog predsjednika i dodaje da "misli da se Tramp i Kim Džong Un ne razlikuju puno." Neprijateljstvo između Trampa i Kima došlo je do vrhunca u posljednjih nekoliko nedjelja. Trampova administracija upozorila je da je politika Obamine ere koja je zagovarala "strateško strpljenje" sa Sjevernom Korejom gotova i Tramp je usvojio čvršći pristup.

Američki predsjednik obećao je da će "pravilno postupiti" sa Pjongjangom i riješiti problem "sa ili bez" pomoći Kine i time je podigao uzbunu o preventivnom napadu koji bi potencijalno izazovao nuklearni rat. Krajem aprila, Tramp je rekao da bi volio da riješi situaciju na miran način, ali je upozorio da je "veliki, veliki sukob" sa Sjevernom Korejom "apsolutno moguć".

Odgovor Sjeverne Koreje bio je podjednako agresivan, jer je Pjongjang zaprijetio "nemilosrdnim odgovorom" na bilo koje američke provokacije. Krajem prošlog mjeseca, Kimova vlada zaprijetila je da će potopiti nuklearnu podmornicu SAD koja je bila raspoređena u južnokorejskim vodama. Bieok, koji je izgubio sve članove svoje porodice tokom gladi koja je pogodila Sjevernu Koreju 1990. godine, predviđa je da će režim Sjeverne Koreje pasti i tvrdeći da sve veći broj ljudi počinje da sumnja u Kimovu vlast.

"Kim Džong Un je treća generacija, a čak i narod Sjeverne Koreje ima pristup stranim medijima, tako da znaju šta se dešava, pa se vjerovatno pretvaraju da su lojalni pred njim, ali zapravo se ne slažu," zaključio je. On tvrdi da je visoka klasa, koja teži da ima položaj funkcionera vlade, usvojila drugačiji način života od ostatka zemlje. Dok se jedni bore da opstanu, drugi troše novac na skupu odjeću, jedu u modernim restoranima i uživaju u nizu stvari koje im je Kim obezbijedio.

"Vlada Severne Koreje gradi stvari poput akvaparka u Pjongjangu i ostale luksuzne objekte samo za pokazivanje jer samo jedan odsto stanovništva koristi tu vrstu objekata. " Ali život je i dalje težak za većinu građana koji žive u Sjevernoj Koreji tvrdi izvještaj Ujedinjenih nacija. UN optužuje režim ove zemlje za zločine protiv čovječnosti, uključujući sistematsko istrebljenje, mučenje, silovanje, prisilne abortuse i glad.


(TBT, Independent, Newsweek.rs)